• Home Slider01

Lyon valleeDe metropool Lyon en tientallen bedrijven in het Lyon Vallée Chemie-gebied hebben gezamenlijk het Lyon Rhône H2V-consortium opgericht. Gezamenlijk willen de initiatiefnemers een belangrijke bijdrage leveren aan de decarbonisatie van het chemie-cluster ten zuiden van de stad (foto). Verschillende waterstof-projecten op het gebied van opwek, distributie en het verbruik van groene waterstof moeten tot minder schadelijke uitstoot leiden. Een deel van de initiatieven sluit aan op de waterstofroadmap van de regio Auvergne Rhône Alpes, die voornamelijk is gericht op waterstof binnen de mobiliteit.

Op dit moment zijn de leden van het chemisch platform in totaal verantwoordelijk voor de uitstoot van 1.800 ktCO2-equivalent per jaar, wat neerkomt op 26% van de totale uitstoot van het grootstedelijk gebied van Lyon. Om dit te laten dalen moet er een industriële waterstof-pijpleiding worden aangelegd tussen grote bedrijven. Deze gebruiken nu al 50 ton grijze waterstof per dag. Dit moet uiteindelijk groene waterstof worden. En moet er meer worden geïnvesteerd in H2-mobiliteit. Daarbij wordt eerst gedacht aan een vloot vuilniswagens op waterstof die veelvuldig in het verstedelijkte gebied rijden en voor een constante waterstofvraag bij tankstations kunnen zorgen.

Lyon Rhône H2V heeft zich inmiddels gemeld bij Ademe, een initiatief van de Franse overheid om de overgang naar een schone economie te stimuleren. Ademe heeft daarvoor 275 miljoen euro subsidie in kas voor de periode 2021-2023. Het waterstof-initiatief in Lyon hoopt hiervan een deel te kunnen opstrijken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl