• Home Slider01

Bolzano H2 bus solarisDe Noord-Italiaanse stad Bolzano heeft de afgelopen week de eerste serie nieuwe waterstofbussen voor het openbaar vervoer gepresenteerd (foto). Drie exemplaren werden aan de pers getoond, van de twaalf die er uiteindelijk moeten komen. De voertuigen worden in eerste instantie ingezet bij het stadsvervoer, maar een studie om ze ook in te zetten in de regio wordt opgestart.

De bussen zijn geproduceerd door Solaris in Polen en worden toegevoegd aan de vloot waterstofbussen die al sinds 2013 in Bolzano rijdt. “Alleen een efficiënt openbaar vervoersysteem kan een waardig alternatief zijn voor individueel vervoer”, zegt wethouder voor mobiliteit Daniel Alfreider. “Dat vervoer moet ook zo duurzaam mogelijk zijn, nu technologische innovaties dat toelaten. Zuid-Tirol is meerdere keren betrokken geweest bij succesvolle Europese waterstof-projecten en maakt deel uit van een actief Europees netwerk dat werkt aan een duurzamere en leefbare toekomst. We zetten ook sterk in op de productie van groene waterstof, vooral voor emissievrije mobiliteit voor zowel het openbaar vervoer als het goederenvervoer. Daarom willen we samen met het ministerie en de Europese Unie investeren in deze technologie, in de tankinfrastructuur en in nieuwe voertuigen. Het doel is om een Brenner Green Corridor te creëren langs de Brenner autosnelweg. Deze moet het zuiden van Italië, op een duurzame manier, verbinden met het noorden van Europa.”

De nieuwe voertuigen van het type ‘Solaris Urbino 12 Waterstof’ zijn ultramoderne emissievrije bussen die voor de energievraag een krachtige brandstofcel combineren met een krachtige lithiumbatterij van 29,2 kW / u. De voertuigen zijn uitgerust met een elektrische aandrijfas, met respectievelijk twee elektromotoren aan de wielen met elk een maximum vermogen van 125 kW. Het vermogen van de brandstofcel is 70 kW, de capaciteit van de waterstoftank is 37,5 kilogram. Dit biedt een actieradius van 350 km. Uit de uitlaat komt alleen schone waterdamp van ongeveer 55 graden. 

Het project met waterstof binnen het openbaar vervoer in Bolzano is gefinancierd door de provincie Bolzano in combinatie met het Europese project voor H2-bussen JIVE2 en Merlin voor nieuwe waterstoftankstations.    

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl