• Home Slider01

Saint Fons Symbio LyonLeverancier van auto-onderdelen Symbio, zet de investeringen in de nieuwe waterstof-economie door. Eind dit jaar moeten er concrete stappen gezet zijn om een fabriek voor brandstofcellen bij Lyon te kunnen gaan bouwen. Symbio wil wereldwijd marktleider worden op het gebied van waterstofaandrijvingen.

Het bedrijf heeft aan het Franse persbureau AFP laten weten het aankoopcontract voor het grondgebied voor de fabriek eind april te hebben ondertekend. De fabriek komt te staan in de Vallée de la Chimie ten zuiden van Lyon. “Het project bevindt zich in de versnellingsfase en we hopen in er 2023 te kunnen gaan produceren”, aldus Philippe Rosier, CEO van Symbio. Het bedrijf gaat zich specialiseren in de levering van waterstofsystemen - de brandstofcel en alle componenten die de werking ervan mogelijk maken. De eigenaren van Symbio zijn de Franse bandenproducent Michelin en autoconcern Faurecia. 

Symbio richt zich momenteel alleen op de markten voor lichte bedrijfsvoertuigen, bussen en vrachtwagens. Markten die binnenkort onderworpen zijn aan drastische emissienormen en waarvoor de elektrische oplossing niet geschikt is vanwege de beperkte autonomie en de duur van het opladen.

Bij de oprichting, eind 2019, telde Symbio 50 medewerkers. Momenteel zijn dat er 350 en dit aantal zal naar verwachting groeien tot 600 bij de opening van de fabriek in Saint-Fons in het grootstedelijk gebied van Lyon. In de tijdelijke werkplaatsen in Venissieux wil het bedrijf van de productie van een paar honderd waterstofsystemen per jaar opvoeren naar een paar duizend. In afwachting van de opening van Saint-Fons, die het bedrijf in staat moet stellen om tegen 2030 tot 200.000 systemen per jaar te produceren. Het moet de grootste fabriek van brandstofcelsystemen van Europa worden, met een omzet van 1,5 miljard euro.

Onderdeel van de fabriek wordt een eigen gespecialiseerd opleidingscentrum dat plaats gaat bieden aan 300 studenten. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl