• Home Slider01

Chili e fuelDe Chileense fabriek voor de productie van synthetische E-fuel op basis van waterstof is weer een stap dichterbij. De afgelopen week heeft de milieucommissie goedkeuring verleend aan de initiatiefnemers van het Haru Oni-project om een productielocatie op te richten in het zuiden van Chili. Bij de fabriek, in de regio Magallanes, wordt een windturbine geplaatst van 3,4 megawatt. Het gebied kenmerkt zich door een sterke en constante wind. Met de groene energie wordt een electrolyser gevoed die water splitst in zuurstof en waterstof. De waterstof wordt vervolgens gecombineerd met kooldioxide om methanol te produceren dat gebruikt kan worden als E-fuel.

Binnen het project werken een aantal grote bedrijven samen. In Chili zijn dat het grootste energiebedrijf Andean Mining and Energy (AME) en staatsoliemaatschappij ENAP, Daarnaast participeert het Duitse Siemens, Porsche, ExxonMobil en het Italiaanse Enel Green Power. Opvallend is ook dat de Duitse overheid -via Siemens- 8 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het Chileense project. 

De exploitatie van de fabriek start volgend jaar met een productie van ongeveer 130-duizend liter E-fuel. Dat zal de jaren daarna worden opgevoerd. Eind 2024 draait het bedrijf dan op volle kracht.

De eerste afnemer is inmiddels bekend. De fabriek heeft een memorandum van overeenstemming (MOU) ondertekend met het Duitse energiebedrijf Mabanaft, om tot 500 miljoen liter brandstof te leveren. Diverse Chileense mijnbouwbedrijven hebben ook belangstelling voor de schone brandstof getoond.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl