• Home Slider01

Mirai portugalToyota introduceert zijn waterstofauto Mirai in september op de Portugese markt. Hoewel het land nog niet beschikt over een waterstoftankstation, de dichtstbijzijnde staat in het Spaanse Barcelona 700 km verderop, heeft de Japanse autofabrikant er het volste vertrouwen in dat het ook in Portugal goed komt. Dat bleek bij de nationale presentatie van de Mirai in Cascais, in het westelijk deel van Lissabon.

Het gebrek aan H2-tankstations in Portugal geeft aan dat het land nog geen haast maakt met de overstap naar mobiliteit op waterstof. Portugal staat samen met Ierland als enige West-Europese land nog op nul. Maar Salvador Caetano, importeur van Toyota in Portugal, heeft er vertrouwen in dat zich kopers gaan melden. Het grootste energiebedrijf Galp heeft al serieuze belangstelling getoond. De gemeente Câmara Municipal de Gaia bij Porto heeft zelf al een aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van een waterstoftankstation. De belangstelling voor mobiliteit op H2 is groeiende, mede omdat de Portugese busfabrikant Caetano inmiddels de eerste waterstofbussen aan Duitsland en Spanje heeft verkocht.

Toyota erkent dat het gebrek aan infrastructuur een obstakel is geweest voor de ontwikkeling van nieuwe auto’s met een brandstofcel. Toyota's hoofdingenieur, Yoshikazu Tanaka, benadrukt dat het merk waterstof als een effectieve brandstof voor de toekomst ziet, maar dat de ontwikkeling van infrastructuur langzamer gaat dan verwacht en dat daarom de verkoop van voertuigen op waterstof achterblijft. Door massaproductie kan Toyota de prijzen van waterstofauto’s de komende jaren laten dalen.

De Toyota Portugal benadrukt bij de presentatie van de Mirai, dat de toepassing van brandstofcellen zeer divers is. Ze worden nu al gebruikt in personenauto’s, vrachtwagens, bussen, schepen, treinen en generatoren. De Mirai heeft in Portugal een vanaf-prijs van 67.168 euro. De belastingvoordelen zijn er zeer interessant.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl