• Home Slider01

Kopenhagen H2RESIn Denemarken is energiebedrijf Ørsted begonnen met de bouw van zijn eerste offshore wind-naar-waterstofproject voor de productie van groene waterstof. Het project H2RES, dat wordt gebouwd op het terrein van Ørsted op Avedøre Holme (foto) ten zuiden van de Deense hoofdstad Kopenhagen, heeft een capaciteit van 2 MW en zal ongeveer 1.000 kg hernieuwbare waterstof per dag kunnen produceren.

Met een baanbrekende ceremonie onder leiding van Dan Jørgensen, de Deense minister van Klimaat, Energie en Nutsbedrijven, markeerde Ørsted de start van de bouw van het groene waterstofproject. Aan de basis van de elektrolyser staan twee offshore windturbines van 3,6 megawatt. De waterstof is bestemd voor waterstoftankstations in de metropool Kopenhagen. De bouw van de installatie bedraagt ongeveer 7 maanden, eind dit jaar zal de eerste waterstof geproduceerd worden. Ørsted wil onderzoeken hoe elektrolysers het beste kunnen omgaan met een fluctuerend aanbod van groene stroom.

"H2RES is een kleine, maar zeer belangrijke eerste stap in het realiseren van Ørsted's grote ambities voor hernieuwbare waterstof,” zegt Anders Nordstrøm, vice - president en hoofd van de waterstofactiviteiten van het bedrijf. “Wij zien waterstof als het middelpunt van de Europese energietransitie naar nul netto-emissies tegen 2050. Waterstof kan een belangrijke bijdrage leveren aan emissievrij transport en aan industriële clusters die moeilijk koolstofarm gemaakt kunnen worden.”

In minder dan drie jaar heeft Ørsted met partners negen projecten voor hernieuwbare waterstof opgezet in Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, met de nadruk op offshore-investeringen in windparken op de Noordzee.

Eerder deze maand sloten Ørsted en negen andere bedrijven zich aan bij het AquaVentus groene waterstofproject. Dit consortium ontwikkelt een project voor de productie van waterstof aangedreven door 10 GW offshore windenergie geïnstalleerd in de Noordzee. AquaVentus telt nu 50 bedrijven en organisaties. De windmolens moeten komen te staan tussen Helgoland en de Doggersbank, een gebied ten noorden van Duitsland en ten westen van Denemarken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl