• Home Slider01

Barcelona NissanDe Belgische ondernemer Guido Dumarey heeft met zijn Punch Motive-group een overnameplan ingediend voor de met sluiting bedreigde assemblagefabriek van Nissan in Barcelona. Dumarey wil in het noordoosten van Spanje pick-up trucks op waterstof gaan produceren. De plannen zijn ontwikkeld met Andy Palmer, de voormalige CEO van Aston Martin, en mikken op het behoud van 2200 van de huidige 3000 banen.

Punch Motive heeft een eigen onderzoekscentrum in Italië en daar wordt volop aan waterstof gewerkt. Het bedrijf richt zich niet op toepassingen via een brandstofcel, maar wil waterstof verbranden in een aangepaste dieselmotor. Geheel emissievrij is dat proces niet omdat er nog minimale hoeveelheden smeerolie wordt verbruikt. Over een paar jaar denken de ondernemers een waterstofauto voor de prijs van een dieselvoertuig te kunnen leveren. In het technologiecentrum van Punch - het voormalige engineeringcentrum van GM in Turijn – worden deze toepassingen onderzocht.

Punch Motive heeft een voorstel ingediend voor de doorstart van de site van de Japanse autobouwer Nissan in Barcelona. Daar rollen jaarlijks 55.000 pick-up trucks van de band, maar dit is te weinig om rendabel te zijn. Een jaar geleden kondigde Nissan aan de fabriek te willen sluiten en de productie te verplaatsen naar het Verenigd Koninkrijk. De Spaanse overheid is naarstig opzoek naar partijen die de werkgelegenheid in de regio willen waarborgen. 13 bedrijven zouden zich bij de consultant KPMG hebben gemeld met nieuwe ideeën voor de fabriek en/of fabrieksterrein.

De Belgische ondernemer Guido Dumarey heeft al een grote fabriek voor versnellingsbakken in Frankrijk.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl