• Home Slider01

Dijon start waterstofNa een jarenlange voorbereiding is in de Franse stad Dijon een van de grootste waterstofprojecten van Europa van start gegaan. De aanvang van de bouw van de eerste waterstoffabriek bij de verbrandingsovens van huishoudelijk afval, ten noorden van de stad, is feestelijk maar kleinschalig gevierd. Er komen in totaal twee waterstoffabrieken bij Dijon, mreerdere waterstoftankstations en er gaan de komende jaren tientallen vuilniswagens en meer dan 100 bussen op waterstof rijden.

Onder leiding van het bedrijf Rougeot, verantwoordelijk voor de engineering, coördinatie en projectmanagement rond de fabriek, is de afgelopen week begonnen met de eerste werkzaamheden. Een grote electrolyser moet daar met energie uit de vuilverbranding groene waterstof gaan produceren. De fabriek krijgt een capaciteit van 440 kilo per dag. Burgemeester François Rebsamen liet de genodigden vol trots weten dat de metropool het waterstofcentrum van Frankrijk is.

Vanaf 2022 zal de electrolyser de eerste waterstof kunnen leveren aan een nieuwe vloot voertuigen. Volgend jaar gaan acht vuilniswagens op waterstof rijden, net als 27 bussen binnen het openbaar vervoer. Dat is dan direct de grootste busvloot op waterstof van Frankrijk. Vanaf 2023 wordt jaarlijks 1.750 ton CO2 bespaard, dat gelijk staat aan de uitstoot van 24 miljoen kilometer met de stadsauto.

Een jaar later zal er een tweede waterstoffabriek in het zuiden van de stad gereed zijn. Deze haalt energie uit een zonnepark van 12 hectare en heeft een productiecapaciteit van 880 kilo waterstof per dag.

Tussen 2021 en 2030 wil de metropool Dijon zijn hele vloot zware voertuigen verduurzamen. Er moeten uiteindelijk 44 vuilnisauto’s en 180 bussen op waterstof rijden. De twee waterstoffabrieken produceren dan per dag rond de 1320 kg waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl