• Home Slider01

Londen MetrolineVervoersbedrijf Transport for London heeft de eerste 20 dubbeldekkers op waterstof in gebruik genomen. De bussen zijn gebouwd door het in Noord-Ierland gevestigde Wrightbus en moeten een belangrijke bijdrage leveren aan een schonere stad. Transport for London (TfL) is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het verkeer en vervoer in het grootstedelijk gebied. De emissievrije bussen gaan rijden bij Metroline, een van de bedrijven die in opdracht van TfL het openbaar vervoer in een deel van de metropool verzorgt.  

De innovatieve voertuigen maken deel uit van het streven van TfL om het Londense transport emissievrij te maken en gaan rijden op de routes 7 en N7 naar het Wembley Stadion en tussen West-Londen en West End.

Sadiq Khan, burgemeester van Londen is zeer positief over de inzet van voertuigen op waterstof. “We hebben allemaal een eigen rol bij het verminderen van luchtvervuiling in onze stad. Ik heb altijd benadrukt dat TfL vanaf het begin deze aanpak moet leiden. We investeren een recordbedrag van 100 miljoen euro in het opruimen van onze oude busvloot en ik ben er trots op dat Londen nu de grootste emissievrije busvloot van Europa heeft." 

Er zijn tien Low Emission Bus Zones in Londen benoemd, waar de schadelijke NOx-uitstoot op enkele van de drukste wegen van de hoofdstad met 90% moeten verminderen. Door de inzet van waterstofbussen kan meer energie aan boord worden opgeslagen dan gelijkwaardige batterij-elektrische bussen. Voor Londen betekent dat de voertuigen op langere routes kunnen worden ingezet en ze maar één keer per dag hoeven te worden bijgetankt. 

Transport for Londen heeft 14 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe bussen en in de brandstofinfrastructuur. De bussen zijn vervaardigd door Wrightbus in Noord-Ierland. Rond de zes miljoen euro aan financiering wordt verstrekt door het Europese Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) en het Innovation and Networks Executive Agency. Nog eens 1,1 miljoen euro is afkomstig van het Office of Low Emission Vehicles (OLEV). Via Joint Initiative for hydrogen Vehicles across Europe, kortweg (JIVE), wordt maximaal gebruik gemaakt van het gezamenlijk inkopen van bussen op waterstof op Europees niveau.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl