• Home Slider01

Apeldoorn waterstofhuis KiwaIn Apeldoorn hebben Kiwa en netbeheerder Alliander zojuist een opleidingsfaciliteit voor waterstof ingericht als woonhuis officieel geopend. Monteurs kunnen hier aan de slag om ervaring op te doen met waterstof, geïnteresseerden, overheid en bedrijfsleven zijn welkom om de toepassingen te komen bekijken. Kiwa is een internationaal bedrijf op het gebied van testen, inspectie en certificering (TIC), partner Alliander verzorgt de distributie van energie in een derde van Nederland. Het bedrijf is met name actief in de provincies Gelderland, Flevoland, Friesland, Noord-Holland en delen van Zuid-Holland en beheert ongeveer 92.000 kilometer elektriciteitskabel en 42.000 km gasleiding. Bij de testwoning wordt waterstof nog aangeleverd via cilinders. Een paar uur na de officiële opening wordt in het waterstofhuis al de eerste training geven.

“De overheid heeft besloten dat alle woningen richting 2050 van het aardgas af moeten en Alliander speelt daarin als netwerkbedrijf een belangrijke rol”, zegt Peter Verstegen van Alliander in Arnhem. Kiwa en Alliander denken dat waterstof een grote kanshebber is als schoon alternatief voor aardgas. Het bestaande gasnet gebruiken voor waterstof lijkt ons een serieuze optie voor de toekomst. Daarom gaan we hier in Apeldoorn praktijkervaring opdoen met waterstof.”

Sjoerd Delnooz van Kiwa heeft veel vertrouwen in de energietransitie richting schone waterstof. “Wij weten uit eerste proef op Ameland dat het bijmengen van 20% waterstof in de aardgasleiding geen enkel probleem is. Maar hier in Apeldoorn gaan we een stap verder met 100% waterstof. In het huis hangt een waterstofketel van Remeha, een normale meterkast en een keuken waar gekookt kan worden op waterstof. In het waterstofhuis gaan we technici opleiden in de omgang met waterstof. Er worden storingen nagebootst om de vakmensen ook hiermee ervaring te laten opdoen.”

Kiwa en Alliander hebben het waterstofhuis zoveel mogelijk ingericht als gewone woning en nodigen leveranciers, gemeenten en andere geïnteresseerden uit om in Apeldoorn en kijkje te komen nemen. Daarnaast wordt de locatie gebruikt voor demo’s, meetings en events. Met de waterstof-demowoning willen Kiwa en Alliander laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving uitstekend als brandstof is te gebruiken en een grote stap kan betekenen in de energietransitie.

Op de foto staat Annemarie Brüning bij de officiële openingshandeling doe wordt verricht door Paul Hesselink, CEO van Kiwa en Daan Schut CTO van Alliander (rechts).


Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl