• Home Slider01

Toledo Spanje zonneparkPedro Sánchez, de president van Spanje, is vastbesloten het land een belangrijke speler te laten worden in de nieuwe waterstofeconomie. Dat heeft hij laten weten bij de aankondiging van een nieuw waterstofproject in de stad Toledo, zo’n 50 km ten zuiden van Madrid. Hier moet grootschalig waterstof worden opgewekt vanuit zonnestroom. Het van oorsprong Spaanse energiebedrijf Iberdrola wil hier samen met Cummins, fabrikant van electrolysers, een van de grootste waterstoffabrieken ter wereld vestigen. De PEM-elektrolysefabriek vraagt een investering van 50 miljoen euro en moet in 2023 worden geopend.

Spanje moet volgens de president de Europese marktleider worden bij de opwek van groene waterstof. Het land beschikt over een zeer uitgestrekt en dunbevolkt binnenland waar grote zonneparken moeiteloos geplaatst kunnen worden. Sánchez wil maximaal profiteren van de Europese regelgeving rond waterstof die nu wordt geschreven. Het land heeft inmiddels een routekaart voor waterstof. De eerste doelstelling is om over drie jaar 600 megawatt groene stroom op te wekken voor de productie van groene waterstof. In 2030 moet dat minimaal 4 gigawatt groene stroom zijn. Dan moet ook ten minste 25% van de energie die in de industriële markt in Spanje wordt gebruikt, afkomstig zijn van hernieuwbare waterstof.

"We hebben een belangrijke taak dit werk uit te voeren. We moeten grootschalig groene waterstof opwekken voor een concurrerende prijs en daarmee Spanje transformeren tot een exporterend land voor waterstof” aldus Sánchez.

De plannen van de Spaanse regering kunnen op enthousiaste reacties rekenen van landelijke energiebedrijven. Voor het realiseren van de groene plannen wordt een beroep gedaan op Europese subsidie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl