• Home Slider01

Oman dessertOman wil in de toekomst minder afhankelijk zijn van olie- en gas-export en richt zich op waterstof. In de regio Al Wusta aan de Arabische zee moet een van de grootste fabrieken voor groene waterstof ter wereld verrijzen. Jaarlijks moet de fabriek 1,8 miljoen ton groene waterstof gaan produceren.

De fabriek in de woestijn bestaat voorlopig alleen nog op de tekentafel. Over zeven jaar moet de bouw beginnen en tien jaar later moet de volledige capaciteit worden bereikt. Voor de opwek van stroom voor de fabriek zijn windmolens en zonneparken nodig met een capaciteit van 25 gigawatt.

De investeerders achter het project zijn het staatsolie- en gasbedrijf OQ, de in Hongkong gevestigde ontwikkelaar van hernieuwbare waterstof InterContinental Energy en de in Koeweit gevestigde energie-investeerder Enertech. Zij gaan samen 25 miljard euro investeren.

Momenteel is de economie van Oman sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. 85 procent van het bbp wordt gegenereerd uit olie en gas. In het besef dat een dergelijke strategie niet langer houdbaar is – en dat de reserves slinken – heeft het land besloten over te schakelen naar de export van groene energie. Waterstof is daarvan de belangrijkste.

Oman verwacht dat de kosten van fossiele brandstoffen de komende decennia stijgen, waardoor groene waterstof naar verwachting terrein winnen. Met dit enorme project anticipeert Oman op de te verwachten grote wereldwijde vraag naar groene waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl