• Home Slider01

Parijs Mirai recordEen wereldrecord lange afstand rijden in een waterstofauto. Toyota meldt vandaag vol trots dat de nieuwe Mirai op één enkele tankbeurt 1003 kilometer heeft afgelegd. En daarmee laat de waterstof-brandstofceltechnologie zien dat het een toonaangevende oplossing is voor lange afstanden zonder uitstoot.

De recordpoging begon afgelopen woensdag in de regen bij het waterstoftankstation in Orly ten zuiden van Parijs en ging via de openbare weg naar de gebieden Loir-et-Cher en Indre-et-Loire. De afstand en het verbruik werden gecontroleerd door een onafhankelijk instituut, de toegang tot de tankdop was verzegeld.

Tijdens de recordpoging werd groene waterstof gebruikt en het gemiddelde brandstofverbruik was 0,55 kg/100km. De nieuwe Mirai heeft opslagtanks met een capaciteit van 5,6 kilo. Om dit 1003 km afgelegde afstandsrecord te behalen, hebben de chauffeurs een "eco-rijstijl" aangenomen, maar geen speciale technieken die niet door gewone chauffeurs kunnen worden gebruikt.

De 4 coureurs die de recordpoging volbrachten waren Victorien Erussard, van de Energy Observer, James Olden, ingenieur bij Toyota Motor Europe, Maxime le Hir, productmanager Mirai en Marie Gadd, PR-manager van Toyota Frankrijk.

Victorien Erussad, oprichter en kapitein van waterstof-catamaran de Energy Observer was na afloop zeer enthousiast. “Ik ben erg blij dat ik deze uitdaging van 1000 km achter het stuur van de nieuwe Mirai ben aangegaan. Toyota heeft altijd vooropgelopen op het gebied van waterstofinnovatie en onze samenwerking wordt ieder jaar intensiever. Als voormalig open-oceaanracer houd ik van uitdagingen en ik dank Frank Marotte en zijn team hartelijk voor de uitnodiging voor dit emissievrije avontuur.”

Na afloop van de recordpoging gaf het boordinformatiesysteem aan dat er nog voor 9 km waterstof in de tanks zat. Bij de Eiffeltoren in Parijs werd de succesvolle rit afgesloten.

Beelden van de test en het waterstoffeestje na afloop ziet u via deze link

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl