• Home Slider01

Arnhem tractor op waterstofHet bedrijf H2Trac uit Arnhem heeft zijn eerste tractor op waterstof verkocht aan de stadsboerderij in Almere. Het elektrische voertuig met een range-extender is helemaal op maat gemaakt voor de klant. Zeven Nederlandse akkerbouwers hebben meegewerkt aan het concept. Het uitgangspunt daarbij is respect voor de natuur en bodem.

Voor agrariërs biedt een elektrische tractor veel voordelen, zeker als waterstof de energiebron is. Geen CO2 uitstoot, geen stikstof, een veel efficiëntere en krachtigere aandrijflijn met minder slijtage en minder onderhoud, meldt H2Trac. Het voertuig beschikt over een verstelbare spoorbreedte. Door het gebruik van GPS en vaste rijpaden wordt de trekkracht beter over de bodem verdeeld en wordt de grond minder verdicht. De vier sturende wielen maken de EOX enorm wendbaar. Met eigen ontwikkelde software en GPS-sturing is master-slave besturing mogelijk.

De eerste koper van het bijzondere voertuig is stadsboerderij Almere, een groot en modern biodynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw en groenteteelt. De graasgebieden en de akkers liggen verspreid in en rond de stad Almere. Eigenaren Tom Saat en Tineke van den Berg beheren op milieuvriendelijke wijze de groene ruimte rond de stad en verzorgen activiteiten op het gebied van educatie, zorg en onderzoek over de waarde van de aarde. De EOX 175 op waterstof is dan ook het ideale gereedschap voor de duurzame Stadsboerderij.

Paul van Ham, CTO H2Trac is zeer tevreden over het bijzondere voertuig.
“Waterstof heeft absoluut een toekomst als energiebron voor tractoren. Agrariërs zullen zelf waterstof gaan opwekken met de stroom uit hun zonnepanelen of hun windmolens. Dan is de cirkel rond, compleet energieneutraal het land bewerken. Ons schone voertuig is overigens ook zeer geschikt voor de infra en wegenbouw.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl