• Home Slider01

Rusland auto poetinHet Russische Central Automotive Scientific Research Institute (NAMI) heeft maandag een prototype onthuld van de op waterstof aangedreven luxe autofabrikant Aurus, meldt de minister van Industrie en Handel, Denis Mánturov. "Ik kan zeggen dat Aurus momenteel de enige ter wereld is die een prototype op waterstof heeft ontwikkeld. Zelf heb ik in het voertuig gereden en wat de meeste indruk maakte, was hoe stil het was. Er is gewoon geen geluid.”

De minister maakte kennis met het voertuig tijdens een bijeenkomst in de fabriek voor deze nieuwe voertuigen. Deze week gaat de serieproductie van start. De basisversie van de auto, waarin ook Vladimir Poetin rijdt, kost 18 miljoen roebel, ongeveer 200.000 euro.

De Aurus Senat is een prestigeproject voor het Kremlin. Volgens persbureau Reuters heeft de staat sinds 2013 meer dan 150 miljoen euro in de ontwikkeling gestoken. De auto wordt in samenwerking met het Russische staatsonderzoeksinsituut NAMI en automaker Sollers PAO geproduceerd.

 Afgelopen vrijdag opende de eerste showroom voor de Aurus Senat in hoofdstad Moskou. “We hopen dat er komend jaar ook een in China geopend wordt”, zei minister van Handel Denis Mánturov tijdens de ceremonie.

Dit jaar zullen er 300 auto’s van de fabrieksband afrollen. Met die aantallen blijft de Aurus Senat een zeldzaamheid op de weg. De Aurus Senat moet de opvolger worden van de zwarte limousines van de oude auto- en vrachtautofabriek ZiL die decennialang Sovjetleiders rondreden. De honderd jaar oude autofabrikant sloot in 2013 de deuren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl