• Home Slider01

Gent waterstofleidingHet samenwerkingsverband North Sea Port zet in de Gentse haven een nieuwe stap in de energietransitie en de vermindering van de CO2-uitstoot. Het havenbedrijf, dat ook de havens van Terneuzen en Vlissingen omvat, wil dat er bedrijven afvalstoffen optimaal hergebruiken door ze aan te bieden aan andere bedrijven in het havengebied. Een waterstofnetwerk is een van de speerpunten. Dit netwerk moet grensoverschrijdend worden en het Belgische Gent verbinden met de Nederlandse zeehavens Vlissingen en Terneuzen.

De Belgische energieminister Van der Straeten maakte de plannen gisteren bekend: “De chemie- en de staalsector zijn de grootste industriële CO2-uitstoters. De fabriek van ArcelorMittal in Gent is goed voor 8 procent (9,6 miljoen ton CO2) van de totale CO2-uitstoot van ons land. Vergroening van onze industrie is dus essentieel. In de staalsector kan 1 ton waterstof tot 26 ton CO2 besparen.”

ArcelorMittal gebruikt nu waterstof in het productieproces dat afkomstig is uit aardgas, maar wil dat veranderen. Via een netwerk van pijpleidingen, die de gasnetbeheerder Fluxys zal aanleggen, wordt het staalbedrijf aangesloten op een Nederlands netwerk, zodat waterstof van het chemieconcern Dow in Terneuzen, naar Gent kan worden vervoerd. Op iets langere termijn wordt het mogelijk om ook groene waterstof, gemaakt met stroom van de windmolenparken op de Noordzee, via die leidingen te vervoeren.

Het nieuwe pijpleidingennetwerk zal ongeveer 20 kilometer lang zijn en in de eerste jaren waterstof en CO2 transporteren. In een later stadium kan daar warmte bijkomen. Aan het project hangt een kostenplaatje van 100 tot 200 miljoen euro. Op termijn zal de pijpleiding ook worden doorgetrokken naar de haven van Antwerpen.

De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat met de nieuwe plannen een belangrijke bijdrage kan worden geleverd aan de klimaatdoelstellingen, maar dat de deelnemende partijen hun eindproduct nog steeds voor een concurrerende prijs kunnen aanbieden op de wereldmarkt.

Een internationaal waterstofnetwerk in deze regio is niet uniek. Air Liquide exploiteert al vele jaren een waterstofnetwerk dat wordt gevoed in Antwerpen en aftakt naar de Rotterdamse haven in Nederland in het noorden en Frankrijk in het zuiden. Air Products heeft in de Rotterdamse haven ook een waterstofnetwerk.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl