• Home Slider01

Antwerpen CMB H2Een wereldprimeur in België. In de haven van Antwerpen kunnen auto’s, bussen, vrachtauto’s én schepen sinds gisteren waterstof tanken. CMB.TECH opende gisteren officieel het multifunctionele groene waterstoftankstation aan de Kattendijkdok. De openingshandeling werd verricht door de Belgische premier Alexander De Croo, die -tot ieders verrassing- zelf met een waterstoftruck kwam aanrijden. Ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, was bij de officiële opening aanwezig.

Het bedrijf CMB.TECH is de cleantech-afdeling van de Belgische rederij CMB en opgericht om waterstofinnovaties voor de industrie en scheepvaart te ontwikkelen. Het bedrijf heeft al enkele jaren ervaring met waterstof. Sinds eind 2017 vaart de Hydroville, een kleine veerboot op waterstof, in de Antwerpse haven. De catamaran, die plaats biedt aan 16 passagiers, hoeft nu niet meer via een tubetrailer te tanken, maar kan aanleggen bij het H2-tankstation dat ligt tussen de Havensluis en de Mexicobrug. Door de corona-maatregelen is de Hydroville tijdelijk uit de vaart. Zoals Waterstof Magazine eerder meldde neemt het havenbedrijf Port of Antwerp volgend jaar de eerste sleepboot op waterstof in gebruik.

De groene waterstof die het tankstation levert wordt op de locatie zelf geproduceerd via elektrolyse en is beschikbaar onder 350 en 700 bar. Bij het tankstation kan CMB.TECH ook hogedruk containers vullen waardoor waterstof op andere plaatsen kan worden afgeleverd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl