• Home Slider01

Köln Refhyne ShellBij een van de grootste olieraffinaderijen van Europa, het Shell Energy and Chemicals Park Rheinland, heeft Shell afgelopen vrijdag de grootste PEM-elektrolyser van Europa in gebruik genomen. De waterstoffabriek zal jaarlijks 1300 ton groene waterstof produceren met een elektrolyser van 10 MW. De waterstof zal voornamelijk gebruikt worden in het raffinageproces. De faciliteit van een Europees consortium is gefinancierd door EU Fuels Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) en kostte 20 miljoen euro. Er is twee jaar aan gewerkt.

"Nordrhein-Westfalen is een belangrijke waterstofdeelstaat", zei de regionale premier Armin Laschet bij de opening in Wesseling, bij Keulen. “In onze regio is waterstof belangrijk, 30% van de totale Duitse vraag komt van de industrie uit ons gebied. Schattingen gaan ervan uit dat de vraag in 2030 zal verdubbelen. Daarom hebben we innovatieve oplossingen nodig die leiden tot minder CO2-uitstoot. Dit project REFHYNE laat zien duurzaamheid en economie prima samengaan.”

“Het produceren van waterstof via elektrolyse vraagt veel stroom”, zegt Huibert Vigeveno, bestuurslid van Royal Dutch Shell. “Daarom hebben we de hele waardeketen voor ogen; van het opwekken van elektriciteit met offshore wind via het uitbreiden van de capaciteit voor waterstofproductie tot de verkoop van waterstof in alle sectoren.” 

Shell heeft inmiddels ook de 100 MW REFHYNE II in ontwikkeling. Een waterstoffabriek met tien keer zoveel capaciteit als de nu geopende. De energieleverancier wil in Wesseling ook een Energy Campus ontwikkelen. “Hier kunnen bedrijven, start-ups, onderzoeksinstellingen en andere spelers aan de ontwikkeling van technologieën voor de energietransitie werken”, aldus de directeur van Shell Energy and Chemicals Park Rheinland, Dr. Marco Richat.

Bart Biebuyck, uitvoerend directeur, EU Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU): “Om het doel van klimaatneutraliteit tegen 2050 te bereiken, moeten we ons energiesysteem volledig reorganiseren. Groene waterstof gaat een sleutelrol spelen in de elektromobiliteit en in de industrie. Groene waterstof heeft een groot potentieel om die sectoren koolstofarm te maken waar het directe gebruik van hernieuwbare energiebronnen nog niet mogelijk is. Daarom willen we de marktintroductie van brandstofcel- en waterstoftechnologieën versnellen."

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl