• Home Slider01

Zeroavia 19 persoons vliegtuigZeroAvia, een jonge startup gevestigd in Londen en Californië, heeft twee Dorniers met 19 zitplaatsen aangeschaft voor de volgende fase van het testprogramma voor waterstofvliegtuigen. De twee nieuwe vliegtuigen zullen de plek innemen van de Piper M die eerder dit jaar crashte. De aankoop laat zien dat door het ongeluk het vertrouwen van het management en investeerders niet is geschaad. Het bedrijf heeft zojuist ook nog eens 11 miljoen euro extra opgehaald om de ontwikkeling van een nieuw waterstofvliegtuig met 50 stoelen te financieren.

Met de twee vliegtuigen wil ZeroAvia de ontwikkeling en vliegtests voortzetten. De kleinere Piper M was voorzien van een 250 kW-motor, de grotere Dorniers worden uitgerust met twee 600 kW waterstof-elektrische aandrijflijnen. De 6-tons toestellen krijgen waterstoftanks die nabij de 100 kg gecomprimeerde gasvormige waterstof kunnen bevatten. Met de grotere tankinhoud gaat het vliegbereik omhoog en wordt geschat op 800 km.
ZeroAvia hoopt dat vanaf 2024 de toestellen voldoende doorontwikkeld zijn en deze kunnen worden aangeboden aan geïnteresseerde bedrijven.

In Duitsland wordt inmiddels ook gewerkt aan de ontwikkeling van vliegtuigen op waterstof. De Duitse start up H2FLY en Deutsche Aircraft hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend die moet leiden tot de komst van een vliegende waterstof aangedreven Dornier Do-328 in 2025. De Dornier 328 is een Duits tweemotorig verkeersvliegtuig gemaakt door defabrikant Dornier Luftfahrs GmbH. Het model werd gelanceerd in 1991. De capaciteit van het vliegtuig bedraagt 30 tot 34 passagiers.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl