• Home Slider01

Groningen station H2 treinDe provincie Groningen krijgt in principe 5,8 miljoen euro van de Europese Unie voor de uitrol van waterstoftreinen in de provincie, meldt OOG de omroep voor Groningen. De partijen zijn het in beginsel eens, maar de provincie Groningen laat weten dat de komst van H2-treinen pas definitief is nadat er een overeenkomst is getekend. Dit zal waarschijnlijk niet voor de zomer gebeuren.

Groningen wil als eerste provincie waterstoftreinen inzetten op regionale spoorlijnen en heeft de ambitie om de nieuwe emissievrije voertuigen vanaf eind 2024 op waterstof te laten rijden, tussen de stad Groningen en Stadskanaal en op de aan te leggen ‘Wunderline’ tussen Groningen en Bremen. Geheel nieuw is de waterstoftrein in het noorden van Nederland niet. In het eerste kwartaal heeft er in de nachtelijke uren een trein op waterstof op proef gereden tussen Groningen en Leeuwarden. Passagiers mochten toen nog niet mee.

Eerder dit jaar kreeg Groningen al miljoenen voor de waterstoftreinen van de Europese Investeringsbank. Groningen is één van de 34 projecten die in aanmerking komt voor een lening. Net als het waterstoftreinen-project in Groningen is de lening bedoeld voor de bouw en aanschaf van tank- en laadinfrastructuur voor emissieloze voertuigen, meldt de lokale zender.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl