• Home Slider01

DefensieEen opmerkelijke oproep van defensie in Nederland. De Koninklijke Marine heeft in het kader van H2 innovatieproject in de toekomst behoefte aan een Mobiel Waterstofproductie Tankstation (MH2PRFS) en zoekt commerciële partijen die dit kunnen ontwerpen en leveren. Ten aanzien van deze behoefte zal een marktconsultatie worden gehouden om te bepalen of de markt aan bepaalde eisen kan voldoen; welke toegevoegde waarde kan worden geleverd bij de levering; en welke commerciële partijen geïnteresseerd zijn in de opdracht of een deel van de opdracht.

“De electrolyser moet zo’n 7,2 kilogram waterstof per dag kunnen produceren”, zegt John Bruijnen, die als expert betrokken is bij het H2 innovatieproject tegen Waterstof Magazine. “Het apparaat willen we in de toekomst ook voorzien van groene stroom uit zonnepanelen. Voor het grootste deel moet de electrolyser vooralsnog aangesloten worden op het stroomnet.”

Omdat de Koninklijke Marine over de hele wereld actief is moet het systeem werken op varende schepen met een stroomvoorziening van 60 hertz, op 110 volt die gebruikt wordt in de VS, op 230 volt in Europa en op 380 volt krachtstroom.

Bruijnen laat weten dat het systeem vooral mobiel moet zijn en makkelijk verplaatsbaar. “We denken dat het hele productieapparaat, het druksysteem, de opslag en de afgifte-dispensers kan passen in een container van 20 voet. Hierin zit een opslagvat van ongeveer 15 kilo waterstof met de mogelijkheid van extra opslag. De dispenser(s) moeten waterstof kunnen afgeven op 300, 350, 500 of 700 bar, afhankelijk van welk apparaat waterstof komt tanken.”

De Koninklijke Marine hoopt op veel reacties zodat een optimale keuze gemaakt kan worden voor het H2 innovatieproject.

Meer informatie over deze tender is te vinden op https://platform.negometrix.com/PublishedTenders.aspx?tenderid=180470

Er kan worden ingeschreven tot 21 juli 2021 14:00 uur (GMT+1).

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl