• Home Slider01

Chili windfarmChili wil een van de belangrijkste waterstofexporteurs van de wereld worden. Het land heeft een van de beste gebieden ter wereld om grote hoeveelheden duurzame energie op te wekken. Met zonneparken in de woestijnen in het noorden en met windmolens in het zuiden wil het 4200 km lange land aan de slag. “We kunnen met gemak 70 keer meer duurzame energie opwekken dan we zelf nodig hebben”, zegt Juan Carlos Jobet, de Chileense minister van Energie en Mijnbouw.

De minister is bezig met een rondgang door Duitsland om bedrijven te interesseren om te investeren in energieopslag in de vorm van waterstof. Chili wil 's werelds leidende waterstofnatie worden. Het windpark dat momenteel wordt gebouwd in Magallanes, in het zuiden van Chili, heeft een capaciteit van 1,6 gigawatt en gaat in de toekomst onder meer 850.000 ton groene ammoniak en 150.000 ton groene waterstof produceren. Het project kost in totaal 2,5 miljard euro. In Duitsland spreekt Jobet met Europese investeerders.

In het noorden van Chili is recent het grootste zonnepark op aarde ingehuldigd, de Cerro Dominador. De windmolens en zonneparken komen voornamelijk in gebieden waar nagenoeg geen mensen wonen. Het land begrijpt dat energie-opslag de sleutel is van de energietransitie. Waterstof speelt daarbij de belangrijkste rol.

De samenwerking tussen Chili en Duitsland is niet nieuw. Met het Fraunhofer Instituut loopt al een jarenlange samenwerking en Siemens is een van de belangrijkste partners op het gebied van energie-opslag. Maar ook vanuit Porsche en BMW neemt de belangstelling voor de waterstofproductie in Chili toe. Linde, Bosch, BASF en MAN zijn zeer geïnteresseerd.

Voor Europa zijn er meerdere zonrijke en dunbevolkte landen interessant. Een breekpunt is daarbij de politieke stabiliteit. In Afrika, een stuk dichterbij, kan ook zeer veel zonnestroom worden geproduceerd, maar het investeren in onstabiele landen is risicovol. De samenwerking tussen Duitsland en Marokko is onlangs door de laatste onverwachts opgezegd. Marokko vond de Duitse kritiek op de mensenrechten onacceptabel. En uitgerekend Marokko wordt gezien als een van de meest stabiele landen van Afrika.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl