• Home Slider01

Groningenn QbusssDe Nederlandse regering trekt 40 miljoen euro uit om dieselbussen te laten vervangen door schone emissievrije voertuigen op accu’s of waterstof.  De provincies en stadsregio’s kunnen vanaf 1 januari 2022 voorstellen indienen. Het maximale subsidiebedrag per bus is 50-duizend euro.

Nederland loopt Europees gezien voorop bij de overstap naar schoon openbaar vervoer. Inmiddels is ongeveer een kwart van de 5.300 bussen in het stad- en streekvervoer uitstootvrij. Alle drukke spoorlijnen zijn geëlektrificeerd en inmiddels rijdt 25% van de bussen in het OV op accu’s of waterstof. Met de subsidie wordt opnieuw een flinke impuls gegeven aan het einddoel om in 2030 alle bussen het openbaar vervoer emissievrij te laten rijden.

Staatsecretaris Van Veldhoven: “Er rijden inmiddels meer dan 1.000 schone bussen in ons land. De gezamenlijke ambitie is om in 2030 helemaal schoon te rijden. Dat is echt iets om trots op te zijn. Maar je ziet ook dat veel OV-partijen op dit moment, door de effecten van corona, aanhikken tegen de benodigde investeringen. Dus extra belangrijk dat in het klimaatakkoord is afgesproken dat het Rijk deze ontwikkeling ondersteunt. Want stillere en uitstootvrije bussen zijn fijn voor de reiziger, de chauffeur en voor omwonenden met schonere lucht en minder herrie.”

Vanaf 1 januari 2022 kunnen de veertien provincies en stadsregio’s die verantwoordelijk zijn voor het busvervoer plannen indienen voor meer schone buskilometers. Bij aanschaf van een elektrische bus of bus op waterstof kunnen zij, afhankelijk van het soort bus en de grootte, tot vijftigduizend euro subsidie per bus krijgen. Voorwaarde is dat er per bus minimaal 45.000 dieselkilometers ingeruild worden voor schone kilometers. Zo wordt de totale busvloot schoner. Plannen kunnen ook tijdens een lopende busconcessie ingediend worden.

De regeling loopt tot en met 2024. Naar verwachting komen er met deze subsidie de komende jaren zo’n 800 tot 1.600 emissievrije bussen bij.

Foto: In het noorden van Nederland rijden sinds begin deze zomer tientallen bussen op waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl