• Home Slider01

Newcastle hydrogen homeIn het noorden van Engeland zijn de eerste huizen geopend die volledig draaien op waterstof. Onder andere het gasfornuis, de geiser voor warm tapwater en de haard brandt op waterstof. Met deze woningen wil Nothern Gaz Networks aantonen dat CO2-vrije waterstof een prima alternatief is voor aardgas binnen de bebouwde omgeving. De officiële opening werd verricht door minister van Energie, Anne-Marie Trevelyan (foto). Geïnteresseerden zijn van harte welkom om zelf een kijkje nemen in deze zeer innovatieve woningen.

De twee geschakelde woningen zijn gebouwd in een samenwerking tussen gasdistributeurs Northern Gas Networks en Cadent en het Department for Business, Energy and Industrial Strategy van de overheid. In tegenstelling tot aardgas, dat verantwoordelijk is voor meer dan 30% van de koolstofemissies, stoot waterstof op het plaats van gebruik geen koolstof uit. De verschillende apparaten op waterstof zitten in een roulatiesysteem, zodat verschillende fabrikanten hun innovaties kunnen laten zien en feedback van gebruikers kunnen vragen. De waterstofketels zijn ontwikkeld door toonaangevende fabrikanten als Baxi Heating en Worcester Bosch, de prototypes van haarden, fornuizen en kookplaten zijn geproduceerd door andere partners.

De waterstofwoningen wordt opengesteld voor groepsbezoeken van scholen, hogescholen en universiteiten met als doel de jeugd voor te lichten over de energiebehoefte van huizen en hoe daaraan in de toekomst aan kan worden voldaan. De huizen moeten ook scholieren interesseren om voor een carrière in de opkomende groene economie te kiezen.

De twee waterstofwoningen passen in het landelijke verduurzamingsplan van de regering. Een volgende stap is een waterstofbuurt en tenslotte een waterstofstad. Deze moet rond 2029 gerealiseerd zijn.

Wilt u het huis bezoeken? Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de Linkedin-pagina van Northern Gas Networks staat een video van het waterstofhuis

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl