• Home Slider01

San Francisco veerbootIn de Verenigde Staten krijgt de veerboot Sea Change steeds meer vorm. De ferry op waterstof moet gaan varen in de baai van San Francisco en is het eerste schip van een toekomstige vloot van emissievrije vaartuigen op waterstof. De catamaran heeft een capaciteit van 75 personen.

De veerboot genaamd "Sea Change" heeft een lengte van 21 meter en zal het vlaggenschip zijn voor een geplande toekomstige brandstofcel-aangedreven vloot. Het project is bedoeld om de potentiële commercialisering van door brandstofcel aangedreven zeeschepen in de wereldwijde maritieme industrie te demonstreren en te testen.

De Sea Change wordt aangedreven door de 360 ​​kW-brandstofcel van Cummins, waarmee het een snelheid tot 22 knopen (40 km/h) bereikt. De brandstofcellen zijn in een ruimte achter in de hoofdcabine geplaatst, terwijl de waterstofopslagtanks boven op het bovendek staan (zie foto). De Sea Change bevindt zich nu in de laatste bouwfase, de werf meldt dat de boot voor 98% gereed is.

De Sea Change zal ongeveer 246 kg gasvormige waterstof kunnen tanken dat is samengeperst tot 250 bar in tanks op het bovendek. De grote PEM-brandstofcel levert 360 kW en een lithiumbatterijpakket zal 100 kWh bufferenergie bieden die kan worden gebruikt om de veerboot, indien nodig, op volle snelheid te brengen. Die 246 kg waterstof vertegenwoordigt ongeveer 8,3 megawattuur opgeslagen energie. Dat is het voldoende om de Sea Change twee volle dagen van energie te voorzien.

Het schip op waterstof is eigendom van SWITCH Maritieme, een Noord-Amerikaanse investeringsmaatschappij die werkt aan het creëren van Amerika's eerste vloot van emissievrije zeeschepen. Het is het eerste schip met een brandstofcel in de Verenigde Staten dat wordt ingezet in de commerciële scheepvaart. In het derde kwartaal van dit jaar zal de boot in gebruik worden genomen. Door een beter ferry-verkeer in de baai van San Francisco moeten de verkeersbewegingen op land verminderen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl