• Home Slider01

Auverne Alstom treinIn de maand augustus geeft de redactie van Waterstof Magazine een overzicht van langlopende waterstofprojecten die momenteel in ontwikkeling zijn. Vanaf september zijn we weer terug met dagelijks actueel nieuws.

De eerste treinen op waterstof in Frankrijk gaan rijden in 2023 meldt de regio Auvergne-Rhône-Alpes, een gebied in het midden en oosten van het land. De regio heeft drie treinen besteld die gaan peddelen tussen de plaatsen Clermond-Ferrand in het midden en Lyon in het oosten. Een strategische keuze, op dit tracé kan worden getest hoe de trein presteert in heuvelachtig en bergachtig gebied.

De regio Auvergne-Rhône-Alpes trekt in totaal 52 miljoen euro uit voor dit waterstofproject. De treinen worden geleverd door de Franse fabrikant Alstom. In totaal zal Alstom in 2023 vier Franse regio’s van waterstoftreinen voorzien. Het gebied Auvergne-Rhône-Alpes is de eerste. De drie bestelde treinen die gaan rijden tussen Clermont-Ferrand en Lyon betekenen een aanzienlijke verbetering van kwaliteit van de oost-westverbinding van het regionale grondgebied.

“We bevestigen onze wens om dit experiment met de Clermont-Lyon-lijn te starten, omdat het voor mij een zeer sterk symbool is dat het de twee delen van onze regio verenigt”, zegt regiopresident Laurent Wauquiez.  “Ik zal erop letten dat de Auvergne niet wordt vergeten.”

Volgens het landelijke spoorbedrijf SNCF maakt de komst van waterstoftreinen deel uit van groter plan gericht op de vergroening van de spoorwegen en CO2-neutraliteit in 2050. De nieuwe regionale waterstoftreinen worden gekocht om dieselvoertuigen te vervangen door voertuigen zonder CO2-uitstoot. De nieuwe treinen op waterstof halen een topsnelheid van 160 km per uur, hebben een capaciteit van 220 passagiers en een actieradius van 400 tot 600 km.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl