• Home Slider01

Brandenburg treinIn de maand augustus geeft de redactie van Waterstof Magazine een overzicht van langlopende waterstofprojecten die momenteel in ontwikkeling zijn. Vanaf september zijn we weer terug met dagelijks actueel nieuws.

Een gebied ten noorden van Berlijn wordt de volgende regio waar Duitsland treinen op waterstof laat rijden. Het ministerie van Transport investeert 25 miljoen euro in het regionale groene waterstofproject in de deelstaat Brandenburg. Vanaf 2024 worden er zes nieuwe treinen met een brandstofcel in gebruik genomen bij de Niederbarnimer Eisenbahn. Drie partijen werken bij het innovatieve treinenproject samen; dat zijn het spoorbedrijf Niederbarnimer Eisenbahn, energieproducent Enertrag AG en de regio Barnim.

De groene waterstof wordt voor 100% geproduceerd uit duurzame elektriciteit in de regio. In de wijk Oberhavel in Wensickendorf wordt een zogenaamde Power-to-Gas-installatie gebouwd, die zal worden geëxploiteerd door de energieproducent Enertrag. In deze waterstoffabriek wordt H2 geproduceerd uit wind- en zonne-energie. Het is het eerste project van deze soort in de deelstaat Brandenburg waarin milieuvriendelijke brandstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen, benadrukt Brandenburgse minister van economie Jörg Steinbach: "We hebben dit soort projecten nodig waarbij waterstof regionaal geproduceerd en gebruikt wordt, zodat inwoners het hele schone proces kunnen overzien.” Het district Barnim zal zorgen voor de bouw van een waterstoftankstation langs het spoor.

Het groene waterstofproject kost ongeveer 100 miljoen euro waarvan 25 miljoen gaat naar de aanschaf van de treinen. De waterstoffabriek kan een subsidie van 13 miljoen euro tegemoet zien en het H2-tankstation 2,5 miljoen.

Als alles volgens planning verloopt zal de Niederbarnimer Eisenbahn zes nieuwe waterstoftreinen vanaf 15 december 2024, bij het wijzigen van de dienstregeling, gaan inzetten. De treinen met een brandstofcel gaan rijden op de regionale spoorlijn RB27 tussen Berlijn-Wilhelmsruh en Groß Schönebeck. Deze oude spoorlijn wordt nu opgeknapt en opnieuw in gebruik genomen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl