• Home Slider01

Mallorca CemexxIn de maand augustus geeft de redactie van Waterstof Magazine een overzicht van langlopende waterstofprojecten die momenteel in ontwikkeling zijn. Vanaf september zijn we weer terug met dagelijks actueel nieuws.

Een belangrijke stap voor de ontwikkeling van waterstof op de eilandengroep Ballearen. Het bedrijf Enagás, eigenaar van de landelijke gasinfrastructuur in Spanje en Acciona, een multinational die zich toelegt op de ontwikkeling en het beheer van infrastructuur en hernieuwbare energie, investeren fors in waterstof. Binnen het project Power to Green Hydrogen Mallorca is een elektrolyser aangeschaft die grootschalig uit groene stroom waterstof moet gaan maken. De waterstoffabriek komt op het terrein van een voormalige cementfabriek van Cemex (foto).

De elektrolyser wordt geleverd door Hydrogenics, onderdeel van motorenfabrikant Cummins. De waterstoffabriek heeft een productiecapaciteit van 330 ton waterstof per jaar. De groene waterstof wordt primair ingezet als directe energiebron en, waar dit niet mogelijk is, geïnjecteerd in het aardgasnet om de uitstoot van CO2 te verminderen. De initiatiefnemers hanteren een ambitieus tijdschema, de waterstoffabriek zal dit jaar al in gebruik worden genomen. Rond deze tijd worden de vergunningen verwacht voor de waterstoffabriek, twee grote velden met zonnepanelen in de plaatsen Petra en Lloseta en een waterstoftankstation in de hoofdstad Palma de Mallorca. De bouw begint in de zomer van 2021.

Waterstof uit de productielocatie zal in eerste instantie worden gebruikt voor de mobiliteit. Bussen en huurauto’s moeten op waterstof gaan rijden. In de havengebieden moet waterstof beschikbaar komen voor de energievraag van activiteiten op de kade en van de veerboten.

Dit industriële project vormt de kern van Green Hysland, een project waaraan de Gemeenschappelijke Onderneming Brandstofcellen en Waterstof (FCH JU) van de Europese Unie (EU) 10 miljoen euro subsidie heeft toegezegd. Het project maakt ook deel uit van de "Hydrogen Roadmap: een verbintenis tot hernieuwbare waterstof", in oktober 2020 aangenomen door de Spaanse regering met als doel Spanje als grote waterstofproducent te presenteren. Over tien jaar moet het land beschikken over 4 GW aan productiecapaciteit, dit vraagt een investering van 8,9 miljard euro.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl