• Home Slider01

Groningen WaterstoftankstationIn de stad Groningen wordt volop gewerkt aan de realisatie van een nieuw groot waterstoftankstation. Aan de Bornholmstraat, tegenover het pand van Roossien Hoogwatertechniek, zijn de civiele werkzaamheden momenteel in volle gang. De kabels en leidingen zijn inmiddels gelegd en de fundering is gereed. Maandag zijn de buffers en compressoren van het tankstation geleverd. Resato uit Assen bouwt het tankstation dat in november operationeel moet zijn. Een deel van de groene waterstof wordt geproduceerd uit stroom van het nabijgelegen zonnepark Woltjespoor met 43-duizen panelen.

Het waterstoftankstation wordt gerealiseerd door Energy Points, dat onderdeel is van Holthausen Clean Technology en is een initiatief van waterstofpionier Holthausen Clean Technology uit Hoogezand en de Century autogroep, met tientallen vestigingen in de provincies Groningen en Drenthe.

Volgens directeur Carl Holthausen is het een van de eerste grote, publieke en groene waterstoftankstations van het land, én de eerste waar je kunt snelladen: in 2,5 minuut een volle tank. Holthausen schat in dat er in Groningen en omgeving op dit moment zo’n 60 personenauto’s, en zo’n veertig bestelwagens en vrachtwagens op waterstof rondrijden. Zij konden tot dusver alleen groene waterstof tanken bij het mini-tankstation van Holthausen aan de Duinkerkenstraat, waar de vultijd soms opliep tot een uur. Bij het nieuwe station kunnen voertuigen binnen drie minuten tanken.

Holthausen denkt dat in de toekomst zo’n 40% van de personenauto’s op waterstof gaan rijden, bij vrachtwagens ligt dat percentage aanzienlijk hoger. Het publieke waterstoftankstation zal 24 uur per dag en 7 dagen in de week geopend zijn.

In Nederland komen er in hoog tempo waterstoftankstations bij. Voor het einde van het jaar in Groningen, Breda en Doetinchem, volgend jaar in Alkmaar en Emmen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl