• Home Slider01

Rotterdam Haven Foto Danny CornelissenHavenbedrijf Rotterdam en de Duitse energieleverancier Uniper hebben bekendgemaakt dat er een grote fabriek voor de productie van groene waterstof in de Rotterdamse haven komt. De waterstof die wordt geproduceerd is bestemd voor productieprocessen van grote bedrijven. Door CO2-vrije waterstof te gebruiken kunnen deze bedrijven in het havengebied de schadelijke uitstoot sterk verminderen.

Groene waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie. Dit proces wordt elektrolyse genoemd. Bij dit proces is veel stroom nodig dat geleverd wordt door windmolens op de Noordzee. De waterstoffabriek wordt gebouwd op de Maasvlakte en moet in 2025 operationeel zijn. Financiële details rond het project werden niet gemeld.

De waterstoffabriek van Uniper moet worden aangesloten op een van de huidige waterstofpijpleidingen in de haven. Daarmee krijgt de fabriek ook een verbinding met de nationale waterstofinfrastructuur. Daarnaast moet duurzame waterstof geleverd gaan worden aan de chemie-industrie in het Noord-Brabantse Moerdijk, het Limburgse Chemelot en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Volgens topman Allard Castelein van het Havenbedrijf ontwikkelt Rotterdam zich als een internationaal knooppunt voor de productie, import en doorvoer van waterstof richting andere landen in Noordwest-Europa.

De huidige Uniper Energy Hub op de Maasvlakte speelt in Nederland een belangrijke rol bij de energievoorziening. Het bedrijf produceert er tot 7% van de totale elektriciteitsvraag, waaronder groene stroom voor een half miljoen huishoudens en veel grote bedrijven. Foto: Havenbedrijf Rotterdam / Danny Cornelissen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl