• Home Slider01

Vecht rtvoostWaterschap Vechtstromen heeft een primeur en is daar oprecht trots op. Vechtstromen is het eerste waterschap dat het land laat maaien met een trekker die loopt op waterstof. De afgelopen week werd het voertuig aan de pers gepresenteerd, volop in actie bij het maaien van bermen in het natuurgebied Amerveen, iets ten noorden van Hardenberg.

Het is niet de eerste trekker op waterstof. Deze werd eerder in gebruik genomen door aannemingsbedrijf Jos Scholman in Nieuwegein. Waterschap Vechtstromen is wel het eerste waterschap in Nederland. Inmiddels rijden er in Nederland vijf rond. Het zijn hybride voertuigen die op waterstof rijden dat is opgeslagen in tanks boven de cabine. Als de energievraag extra groot is wordt extra diesel gebruikt. Maar het grootste deel van de werkzaamheden vindt plaats op waterstof.

De trekker op waterstof is eigendom van aannemersbedrijf Fuhler in Emmen. Dit bedrijf krijgt in toenemende mate te maken met opdrachtgevers die er op aandringen de werkzaamheden uit te gevoeren. De opties batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch blijven dan over. Bij zware werkzaamheden is waterstof vaak de beste oplossing.

Aannemersbedrijf Fuhler denkt dat in 2035 zeker 60% van het wagenpark van het bedrijf duurzaam zal zijn. Voorlopig is waterstof nog flink duurder dan traditionele voertuigen op diesel. Maar omdat meer bedrijven de komende jaren zullen overschakelen worden de voertuigen op termijn goedkoper. Voorlopig legt het bedrijf dan ook geld toe.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl