• Home Slider01

Seoel Hyundai e bogieAutofabrikant Hyundai heeft de afgelopen week op het onlineforum Hydrogen Wave een nieuw voertuig op waterstof gepresenteerd. Het Trailer Drone-concept is een op waterstof aangedreven containertransportsysteem dat volledig autonoom kan werken. Door zeer slim met de ruimte voor de waterstoftanks om te gaan kunnen veel kilo’s H2 meegenomen worden en kan het voertuig 1000 kilometer rijden op één lading. Dat is vergelijkbaar met soortgelijke voertuigen op fossiele brandstoffen.

Voor de containertrekkers is een compleet nieuw brandstofcelsysteem en onderstel ontworpen. Hyundai noemt het nieuwe systeem 'Fuel Cell e-Bogie'. Daarbij is scherp gekeken naar de spoorindustrie, waar gelijke wielonderstellen onder iedere treinwagon zitten. De Fuel Cell e-Bogie zit net als een railbogie onder de container en is een volledig gesloten systeem met brandstofcelaandrijving en volledig onafhankelijke vierwielbesturing. Het Trailer Drone-concept vereist twee e-Bogies met brandstofcellen, waardoor het een ongekende manoeuvreerbaarheid heeft door zijwaartse bewegingen. De Trailer Drone kan autonoom bewegen door in havengebieden en krappe stedelijke omgevingen. De efficiëntie wordt verder verhoogd door de 'Cluster Mode' waarmee meerdere Trailer Drones samen kunnen reizen in een bijna treinachtige configuratie.

Hyundai denkt deze techniek in de toekomst ook in te kunnen zetten in sectoren als grondverzet, constructie, brandbestrijding en rampenbestrijding. 
Beelden van dit bijzondere voertuig ziet u via deze link

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl