• Home Slider01

Jo BamfordJo Bamford, erfgenaam van het JCB-imperium voor bouwmachines, heeft een op waterstof gericht investeringsfonds gelanceerd.  Het fonds met de naam “HYCAP” zal naar verwachting een miljard pond ophalen om de productie en levering van waterstofoplossingen te stimuleren. JCB is een Britse fabrikant van bouw-, industriële en landbouwmachines en is een van de grootste bedrijven ter wereld op dit gebied. Een deel van het familiekapitaal wordt nu gestoken in waterstof.

Geheel verrassend is dat niet. Bamford is ook eigenaar van busfabrikant Wrightbus, en schakelt ook hier om van fossiele brandstoffen naar waterstof.  

De focus van het nieuwe investeringsfonds moet liggen op het bevorderen van een duurzame waterstofindustrie in het Verenigd Koninkrijk. Het fonds wordt beheerd in het VK, maar is gevestigd in Luxemburg en heeft een beheerd vermogen van bijna 1,2 miljard euro. In een eerste financieringsronde is al ruim 200 miljoen euro opgehaald, de helft daarvan kwam van het investeringsbedrijf.

“Het fonds is echt bedoeld om het Britse waterstofecosysteem van begin tot eind te helpen ontwikkelen”, zegt Bamford. “Veel mensen zijn geïnteresseerd om in waterstof te investeren en zien de toekomst van deze industrie, maar weten niet precies waar ze hun geld het beste kunnen investeren. HYCAP biedt hiervoor een goede mogelijkheid.”

Bamford is ook voorzitter en eigenaar van Wrightbus, de Noord-Ierse busfabrikant die  eind 2019 op de rand van het faillissement stond en vervolgens werd gered door de erfgenaam van JCB. Jo Bamford stapte een jaar na de oprichting van zijn groene waterstofbedrijf Ryze Hydrogen in de busindustrie. Tegenwoordig is Wrightbus de eerste fabrikant van dubbeldekkerbussen met brandstofcellen, met een recente levering in Londen voor 20 voertuigen. Begin 2021 werd een vloot in Aberdeen in gebruik genomen. Een jaar geleden zei hij te hebben plannen voor de uitrol van 3.000 waterstofbussen in het VK tegen 2024, allemaal gebouwd in de stad Ballymena in Noord-Ierland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl