• Home Slider01

Nederland Tankstations 09 21Nederland krijgt er het komende jaar minimaal vijf nieuwe openbare waterstoftankstations bij. Drie tankstations zitten inmiddels in de bouwfase, de overige twee in de ontwikkelfase. De tankstations komen door het hele land en leveren een flinke bijdrage aan de landelijke dekking.

Het eerste tankstation dat wordt geopend is gevestigd aan de Bornholmstraat in Groningen. Holthausen bouwt hier samen met de Century Autogroep, een autodealer met tientallen vestigingen in de noordelijke provincies, een waterstofvulpunt. Het tankstation is een welkome aanvulling op het huidige kleine waterstoftankstation van Holthausen aan de Duinkerkenstraat. Vanwege de beperkte capaciteit waren de wachttijden hier soms lang en liep de wachttijd op tot een uur. Holthausen schat dat er momenteel in Groningen zo’n 60 personenauto’s en 40 bestelwagens en vrachtauto’s op waterstof rondrijden. Het nieuwe tankstation gaat in november open

TotalEnergies bouwt aan het Minervum, in het oosten van Breda, een nieuw waterstoftankstation. Als partners zijn Berkman en Tigchelaar van MobilityHUB Breda bij het project betrokken. Ook dit tankstation gaat in november open. Twee vuilniswagen die rijden in Breda behoren tot de eerste vaste klanten.

Half december opent Kuster Energy een groot waterstoftankstation aan de Braamtseweg in Doetinchem. Het toch al ruime aanbod van brandstoffen wordt uitgebreid met waterstof. De civiele werkzaamheden beginnen in oktober, op 14 december moet het tankstation operationeel zijn. Het tankstation dat gebouwd wordt door Resato uit Assen kan in hoog tempo 10 nieuwe H2-bussen van vervoerder Arriva van waterstof voorzien.

Vanaf april volgend jaar kan er waterstof worden getankt in Alkmaar. Het eerste tankstation dat ervoor geschikt wordt gemaakt, is het NXT-tankstation aan de Diamantweg op bedrijventerrein Boekelermeer. Eigenaar GP Groot Brandstoffen heeft eind augustus een samenwerkingsovereenkomst met de Gemeente Alkmaar, Stadswerk072 en de inzameltak van GP Groot getekend. Deze drie partijen schaffen een voertuig aan dat op waterstof rijdt.

Shell is bezig met de voorbereidingen voor een openbaar waterstoftankstation in Emmen. Vrachtwagens en bussen, waaronder die van QBuzz, kunnen vanaf volgend jaar waterstof tanken op het GZI Next terrein langs de N862. Op deze locatie werken overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen samen om een groene energiehub te creëren. De ingrediënten vormen zonne-energie, de komst van een waterstoffabriek, een groen-gasinstallatie en een waterstof-vulpunt. Het eerste onderdeel op het GZI Next-terrein, een zonnepark, is inmiddels gerealiseerd. Shell legde bijna 30.000 zonnepanelen aan voor de productie van duurzame elektriciteit. Het park werd in januari geopend.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl