• Home Slider01

Europa JIVE bussenNederland heeft het uitstekend gedaan bij het binnenhalen van Europees geld voor de uitrol van bussen op waterstof. Van de projecten JIVE en JIVE 2 heeft Nederland vijf subsidieprojecten binnengehaald, veel grotere landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk slechts enkele meer. Daarmee behoort Nederland tot de absolute Europese- én wereldtop met bussen die rijden op waterstof.

De afgelopen jaren stonden de JIVE-projecten open voor alle landen binnen de Europese Unie. JIVE staat voor Joint Initiative for hydrogen Vehicles across Europe, en betaalt mee bij de aanschaf van bussen met een brandstofcel. Voertuigen die aanzienlijk duurder zijn dan bussen op fossiele brandstoffen. Een van de voorwaarden is dat de landen zelf ook een bijdrage leveren. JIVE heeft als doel 300 bussen in Europa te laten rijden, tot op heden rijden er ongeveer 90 JIVE-brandstofcelbussen in Aberdeen (VK), Bolzano (IT), regio Keulen (DE), Groningen (NL), Londen (VK), Pau (FR) en Wuppertal (DE). De meeste bussen rijden op de drukste buslijnen van de stad.

Naast het zorgen voor minder schadelijke uitstoot heeft JIVE nog een tweede doel. De Europese busfabrikanten krijgen de mogelijkheid ervaring op te doen met het produceren van bussen op waterstof. Fabrikanten als Alexander Dennis, Caetano, Safra, Solaris, Van Hool en Wrightbus hebben inmiddels al H2-bussen ontwikkelt. JIVE heeft gezorgd voor de eerste dubbeldekker op waterstof ter wereld en het eerste openbare waterstoftankstation in Spanje.

In Europe hebben landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland JIVE-subsidie gekregen. In Nederland rijden inmiddels de eerste 20 JIVE-bussen in Groningen, later dit jaar volgen Zuid-Holland en Doetinchem. Volgend jaar gaan er waterstofbussen rijden vanuit Emmen. De vier busprojecten gaan uiteindelijk twee nieuwe openbare waterstoftankstations opleveren, in Doetinchem en in Emmen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl