• Home Slider01

KerncentraleOm het verbruik van fossiele brandstoffen snel te kunnen verminderen is een mix van kernenergie en hernieuwbare energie noodzakelijk. Dat staat in een nieuw onafhankelijk rapport met de titel ‘Decarbonising Hydrogen in a Net Zero Economy’, opgesteld Aurora Energy Research. Met nucleaire energie en duurzame energie uit zon en wind kan voldoende waterstof worden gemaakt om aan de totale energievraag te kunnen voldoen. Het rapport is opgesteld in opdracht van Urenco en wordt ondersteund door het International Atomic Energy Agency, EDF en Lucid Catalyst. De opstellers hebben hiervoor de Britse markt onderzocht.

Het rapport is een vervolg op de ‘waterstofstrategie’ die de Britse regering vorige maand heeft gepubliceerd. Daarin staat dat kernenergie een aantal opties biedt voor de productie van schone waterstof, maar er wordt verder niet ingegaan op de kosten en het concurrentievermogen. In het rapport van Aurora is geen ruimte voor emotie en er wordt vanuit gegaan dat alle emissievrije opwekkings-technologieën gelijk worden behandeld en alleen concurreren op kosten. Het onderzoek toont aan dat, om een ​​snelle decarbonisatie te vergemakkelijken en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, zowel nucleaire als hernieuwbare energiebronnen nodig zijn voor de productie van energie en waterstof. Samen kunnen kernenergie en hernieuwbare energiebronnen de waterstofvolumes leveren die nodig zijn om in 2050 netto nul CO2-uitstoot te bereiken.

"Kernenergie speelt duidelijk een belangrijke rol naast hernieuwbare energiebronnen in de transitie naar schone energie door betrouwbare, koolstofarme elektriciteitsopwekking en de toekomstige productie van waterstof te ondersteunen", zegt Boris Schucht, CEO van de Urenco Group. "Om dit te realiseren, moeten we nieuwe financieringsmodellen ontwikkelen voor kernenergie en een marktvraag voor waterstof ontwikkelen. Kernenergie is zeer efficiënt voor de productie van waterstof.”

Het hele rapport leest u via deze link

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl