• Home Slider01

Groot Ammers GraafmachineHet technische- en aannemingsbedrijf Mourik presenteert de eerste graafmachine op waterstof. De afdeling Mourik Techniek heeft, met ondersteuning van Liebherr, een bestaande kraan omgebouwd zodat deze op de bouwlocatie volledig emissievrij kan werken. Stikstofproblematiek hoort daarmee tot het verleden. Met de inzet van de 30-tons emissieloze rupsgraafmachine, zet Mourik een volgende grote stap naar een volledig schoon en duurzaam machinepark. Het internationale familiebedrijf heeft de ambitie om in 2030 alleen nog emissieloos materieel te gebruiken.

“Hij lijkt precies op een traditionele graafmachine, alleen is deze zo schoon dat we er zelfs in Natura 2000-gebieden mee kunnen werken”, zegt Kees Jan Mourik, bestuursvoorzitter van het familiebedrijf. “Bovendien is de waterstofversie krachtiger dan de gewone. Voor de liefhebbers; het is een omgebouwde Liebherr R926 Generatie 8 die dankzij onze aanpassingen helemaal geen CO₂ en NOx uitstoot. De machine kan een volledige werkdag draaien zonder dat de accu’s hoeven te worden vervangen of de waterstof moet worden bijgevuld. Dus er is geen tijdverlies. Dat maakt deze unieke graafmachine optimaal inzetbaar en rendabel voor onze opdrachtgevers.” De machine heeft tanks voor maximaal 16 kilo waterstof onder een druk van 300 bar. De tanks worden gevuld met een cascadesysteem uit gasflessen.

Het gebruik van voertuigen op waterstof opent bovendien mogelijkheden voor projecten waarvoor het nu moeilijk of onmogelijk is vergunningen te krijgen in verband met de uitstoot. Met nul uitstoot biedt Mourik de oplossing voor deze belangrijkste hindernis. De nood is hoog. De bouw moet door. Het bedrijf is er trots op dat het hier het voortouw in neemt.

Het ombouwen van de graafmachine heeft Mourik in eigen huis gedaan. Walter Deelen, directeur Mourik Infra: “De technologie is nieuw, dus de kennis moesten we zelf opbouwen. Dat is wel toevertrouwd aan onze innovatiespecialisten bij ons dochterbedrijf Mourik Techniek. Samen met innovatiespecialist Accenda en met ondersteuning van leverancier Liebherr hebben we een blauwdruk ontwikkeld voor hoe je bouwmachines snel en efficiënt kunt ombouwen.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl