• Home Slider01

Heinenoord Connexion tankstationIn de Nederlandse plaats Heinenoord is de bouw van een nieuw waterstoftankstation van start gegaan. Het tankstation wordt gebouwd door Everfuel, het bedrijf dat de twintig nieuwe H2-bussen die volgend jaar in de regio gaan rijden van waterstof zal voorzien. Vervoersbedrijf Connexion gaat met de bussen gaan rijden op routes in de Hoeksche Waarden Goeree-Overflakkee.

Helemaal nieuw is waterstof in het openbaar vervoer niet, de vervoerder rijdt al sinds de zomer vorig jaar met vier waterstofbussen en straks komen er nog eens twintig bij. Het ov-bedrijf heeft de bussen besteld bij het Poolse bedrijf Solaris dat het model Urbino 12 zal leveren.

Afgelopen week gaven gedeputeerde Frederik Zevenbergen, wethouder Piet van Leenen (gemeente Hoeksche Waard) en Ben Dwars (concessiedirecteur Connexxion) met een schop in de grond het startsein voor de bouw van het waterstoftankstation in Heinenoord. Voorlopig gaan daar alleen de Connexion-voertuigen tanken. De mogelijkheid bestaat dat het tankstation in de toekomst wordt opgeschaald. Dan zijn ook andere waterstofrijders zoals vrachtwagens welkom. Personenauto’s die onder 700 bar willen tanken niet, het tankstation biedt alleen waterstof aan onder 350 bar.  

De 20 waterstofbussen van Solaris en het waterstoftankstation worden naast de subisidie van de Provincie Zuid-Holland, gefinancierd met Europese subsidies vanuit de projecten JIVE2 en Mehrlin en een nationale subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De levering van volledig groene waterstof was een eis van de provincie. De waterstof wordt door Everfuel geproduceerd in Nederland, Denemarken en Duitsland en op den duur vervoerd door volledig uitstootvrije trucks. Bij de start van het project zal dit nog gebeuren met voertuigen die rijden op fossielvrije diesel met een hoge CO2-reductie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl