• Home Slider01

Bolzano Hyundai truckVanuit Bolzano Zuid voer Hyundai momenteel testritten uit op de Brenner autobaan tussen Oostenrijk en Italië. De snelweg is een van de belangrijkste noord-zuid verbindingen van Europa. Samen met het Bolzano Hydrogen Center en het Institute for Innovative Technologies onderzoekt Hyundai of de Xcient waterstofvrachtauto geschikt is voor deze route.

Bij het waterstoftankstation bij de afslag Bolzano Sud wordt gesproken over een nieuw hoofdstuk in de mobiliteit. De afgelopen jaren lag de nadruk op het vullen van bussen van het openbaarvervoersbedrijf SASA en op de tientallen personenauto’s op waterstof die in de regio rondrijden. Nu SASA een waterstoftankstation bij haar eigen bedrijf gaat plaatsen komt er ruimte vrij voor andere voertuigen op waterstof. De vrachtauto van Hyundai is de eerste en eveneens de eerste vrachtauto die ooit in Italië is afgetankt met waterstof. Ter gelegenheid van deze primeur kwamen vertegenwoordigers uit de politiek en bedrijfsleven naar het waterstofcentrum om zich uit de eerste hand te laten informeren over de technische details van deze elektrisch aangedreven brandstofceltruck en om een ​​proefrit te maken.

Als onderdeel van een langere reeks testen rijdt Hyundai's waterstoftruck momenteel elke dag over de Brenner-route. De regiobestuurders zien dit als het begin van een nieuwe fase in mobiliteit: "Duurzame, milieuvriendelijke oplossingen zijn nodig voor de zeer drukke Brenner-corridor. Deze truck toont ons duidelijk de richting waarin de ontwikkeling moet gaan: duurzaam zwaar verkeer met een groene, emissievrije brandstof made in Zuid-Tirol”, benadrukt gedeputeerde Daniel Alfreder. “Door zijn actieradius van zo'n 400 kilometer en een tanktijd van maximaal 20 minuten combineert dit voertuig voldoende actieradius met een korte tanktijd - een recept voor succes om zwaar verkeer binnen afzienbare tijd emissievrij te maken.”

Dat Bolzano als uitvalsbasis voor de testserie is gekozen, is te danken aan de betrouwbaarheid van het waterstoftankstation dat in heel Europa bekend is. Veel auto- en busfabrikanten hebben hier de afgelopen jaren hun nieuwe modellen uitgebreid getest.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl