• Home Slider01

Londen tevvaHet Britse vrachtwagenbedrijf Tevva kondigt een elektrische vrachtwagen aan met een waterstof range-extender. De vrachtauto van 7,5 ton is in het Verenigd Koninkrijk ontworpen en moet daar ook vanaf volgend jaar worden gebouwd. Op batterijen alleen heeft het voertuig een actieradius van 250 kilometer, met de H2-range-extender wordt deze afstand verdubbeld.

Tevva profileert zich als vrachtwagenbouwer die echt een positieve bijdrage aan het klimaat levert. Over de batterijen in de truck geeft het bedrijf geen nadere details, over de range-extender wordt gemeld dat deze werkt met gepatenteerde technologie. Het voertuig rijdt op batterijen die tijdens het rijden worden opgeladen door de brandstofcel.

Tevva Truck meldt dat de wagen tot 16 europallets kan vervoeren en meer dan twee ton laadvermogen heeft  bij een bruto voertuiggewicht van 7,5 ton. Het is het voertuig van de derde generatie van het bedrijf met een ‘total cost of ownership’ die vergelijkbaar is met die van een dieseltruck vanaf een afstand van 3000 km of bij een verbruik van 500 liter diesel per maand.

De vrachtautofabrikant gaat voortvarend te werk, de intekening van pré-orders is met onmiddellijke ingang geopend. De eerste schone vrachtauto’s moeten vanaf het derde kwartaal van 2022 leverbaar zijn. Daarvoor wordt in het Londense Thames Freeport-gebied een compleet nieuwe fabriek van 11.000 m2 ingericht die 1000 geschoolde banen creëert, naast de 60 nieuwe medewerkers die dit jaar al zijn aangenomen. Vanaf 2023 moeten er jaarlijks 3000 vrachtauto’s van de band rollen.

De wereldwijde markt voor elektrische vrachtwagens werd in 2020 gewaardeerd op 1 miljard euro en zal naar verwachting groeien tot 12,3 miljard euro in 2027. Tevva wil van die groei optimaal profiteren.

Bekijk de nieuwe truck via deze link

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl