• Home Slider01

Punta arenas porscheEen aantal internationale bedrijven waaronder sportwagenfabrikant Porsche en Siemens Energy gaan gezamenlijk een grote fabriek voor synthetische brandstoffen bouwen in Chili. De fabriek moet komen in Punta Arenas, in het zuiden van het land en moet bijna CO2-neutrale brandstof gaan leveren voor de verbrandingsmotoren in de auto’s. De fabriek zal naar verwachting volgend jaar met de productie beginnen. In eerste instantie wordt de brandstof gebruikt voor de voertuigen die racen in de Mobil 1 Supercup-serie.

Het proces begint door het gebruik van elektrolysers die water splitsen in zuurstof en waterstof. De elektrolysers worden gevoed door windmolens en staan in een gebied dat bekend staat als een van de meest winderige ter wereld. Vervolgens wordt CO2-gefilterde lucht gecombineerd met waterstof om te resulteren in synthetische methanol, die vervolgens wordt omgezet in de brandstof. Deze is geschikt voor de voertuigen van Porsche.

Porsche zal de eFuels gebruiken in zijn eigen voertuigen met een verbrandingsmotor. Michael Steiner, lid van de Raad van Bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling bij Porsche AG, zegt: “Porsche is opgericht met pioniersgeest. Dat is wat ons drijft, we gedijen op innovatie. We zien onszelf ook als pioniers als het gaat om hernieuwbare brandstoffen en we willen de ontwikkeling stimuleren. Onze legendarische 911, is bijzonder geschikt voor het gebruik van eFuels. Maar dat geldt ook voor onze geliefde historische voertuigen, want ongeveer 70 procent van alle Porsche-sportwagens die ooit zijn gebouwd, rijdt nog steeds op de weg.”

In eerste instantie wordt er in Chili een proeffabriek gebouwd, die naar verwachting in 2022 ongeveer 130.000 liter eFuels zal produceren. De capaciteit wordt vervolgens in twee fasen uitgebreid tot ongeveer 55 miljoen liter in 2024 en ongeveer 550 miljoen liter in 2026.

Chili heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld als onderdeel van zijn nationale strategie voor groene waterstof. Het voorziet in een elektrolysercapaciteit van 5 gigawatt (GW) in 2025, oplopend tot 25 GW in 2030. Het doel is om 's werelds goedkoopste waterstof te produceren en het land te ontwikkelen tot een toonaangevende exporteur van groene waterstof. Zon en wind zijn in Chili in overvloed aanwezig.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl