• Home Slider01

Californië NeptuneDe Hyundai Motor Company en Royal Dutch Shell hebben bekendgemaakt een serie nieuwe waterstoftankstations te gaan ontwikkelen in Californië. Volgend jaar moeten er 48 nieuwe H2-stations gaan bijkomen in de Golden State aan de westkust. Tegelijkertijd maakt Hyundai bekend door te gaan met het project ‘Neptune’, een futuristisch ogende vrachtwagen (foto) die twee jaar geleden werd gepresenteerd.

Door ervaring elders op de wereld weet Hyundai inmiddels dat het succes van mobiliteit op waterstof begint bij een goede tankvoorziening. Openbaar vervoer en zwaar transport zijn daarbij van groot belang. In deze sectoren worden dagelijks veel kilometers gereden. Hoge investeringskosten in de tankinfrastructuur kunnen dan sneller renderen.

In oktober 2019 presenteerde Hyundai op de Noord-Amerikaanse bedrijfswagenshow de HDC-6 Neptune (foto), een futuristische vrachtwagen met een brandstofcel. Met het opvallende uiterlijk was het voertuig dé grote klapper op het event. De automaker maakte er bij de onthulling geen geheim van dat het veel heeft geleerd van het waterstofproject voor personenauto’s. De ervaring die het Koreaanse bedrijf heeft opgedaan zijn verwerkt in deze nieuwe truck. Omdat de aandrijflijn veel koeling nodig heeft, strekt de gril aan de voorzijde zich ook bij dit ontwerp uit over het gehele onderste gedeelte van de HDC-6 Neptune.

De ontwerpers hebben zich laten inspireren door de stroomlijnende spoorwegtreinen uit de jaren dertig. Het ziet er niet alleen indrukwekkend uit, het ontwerp combineert vorm en functie. Het interieur van de cabine bevat geen gebruikelijke bank, maar twee draaibare stoelen.

De HDC-6 Neptune moet er op de Amerikaanse markt aan bijdragen dat de tankinfrastructuur zich sneller ontwikkelt. Hyundai daar ook van te kunnen profiteren met de waterstofauto Nexo.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl