• Home Slider01

Sarawak waterstofbus1Het Maleisische bedrijf SEDC Energy heeft een ‘letter of intended’ getekend met H2X Global voor de productie en levering van voertuigen met een brandstofcel. De voertuigen moeten worden geproduceerd in Sarawak, een deelstaat van Maleisië. De regio is waterstofpionier en wil uitgroeien tot een waterstofhub. SEDC Energy is een dochteronderneming van staatsbedrijf Sarawak Economic Development Corporation, H2X Global een fabrikant van waterstofvoertuigen uit Australië.  

H2X Global maakt bekend dat de joint venture onmiddellijk zal beginnen met de assemblage van relevante voertuigen van het handelsmerk Warrego Pick-up tot stadsbussen. Daarnaast zullen er H2x Hydrogen Powered Generators worden geproduceerd. "Het ligt in de verwachting dat in de regio Sarawak niet alleen voertuigen voor eigen gebruik zullen worden geproduceerd, maar ook voor andere staten en landen in de regio", zegt Brendan Norman, oprichter en CEO van H2X Global.

Sarawak mag de waterstofpionier van de regio worden genoemd. De regering introduceerde in 2019 al de eerste voertuigen op waterstof. Er wordt al gebouwd aan een waterstoffabriek waar uiteindelijk 1 miljoen kilo groene waterstof per jaar moet worden geproduceerd, voor het belangrijkste deel uit waterkracht.  

Door de nieuwe overeenkomst zal H2X extra voertuigen leveren en assembleren, waaronder meer dan 50 bussen. Deze moeten het komende anderhalve jaar worden geleverd.

“We gebruiken al een paar jaar elektrische voertuigen met brandstofcellen”, zegt  Robert Hardin, CEO van SEDC Energy bij de bekendmaking van de nieuwe waterstofplannen. “Sarawak een early adopter met waterstof, nu voegen we projecten toe zoals grootschalige waterstofproductie, groot genoeg om ook andere gebieden te bevoorraden. H2X is een wereldleider in brandstofceltechnologie en we geloven dat de joint venture aanzienlijke economische en ecologische voordelen zal opleveren voor Sarawak en de Sarawak Southern Region Development voor Maleisië en de ASEAN-regio."

H2X Global is het bedrijf achter de eerste waterstofvoertuigen die worden ontwikkeld en geproduceerd in Australië. Het bedrijf heeft inmiddels voor meer dan 45 miljoen euro aan pre-orders binnen. De productie moet in 2022 beginnen. Door dit succes is besloten het aanbod uit te breiden naar zware voertuigen op waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl