• Home Slider01

Aschaffenburg vuilnisautoIn Duitsland groeit het aantal vuilniswagens op waterstof gestaag. Een van de belangrijkste oorzaken is de flinke subsidie van de overheid die op deze emissievrije voertuigen wordt gegeven. Met deze ondersteuning wordt de overstap een stuk aantrekkelijker. “In totaal wordt 90 procent van de meerkosten van ons nieuwe voertuig gesubsidieerd door de staat”.

Het afvalverwerkingsbedrijf van Stadtwerke Aschaffenburg, 40 km te zuidwesten van Frankfurt am Main, heeft besloten een eerste vuilniswagen op waterstof in het wagenbestand op te nemen. Het bedrijf neemt daarbij een belangrijke stap richting duurzaamheid en emissievrije mobiliteit. Directeur Dieter Gerlach vindt aankoopbedrag van 670.000 acceptabel. “In totaal wordt 90 procent van de meerkosten gesubsidieerd door de staat. De financiering vindt plaats in het kader van het Nationaal Innovatieprogramma Waterstof- en Brandstofceltechnologie (NIP II). Deze ondersteuning maakt het voor ons mogelijk om op waterstof over te stappen”

Het voertuig met een brandstofcel wordt volgens planning in december 2022 wordt opgeleverd. De waterstof waarop het gaat rijden zal voornamelijk groen zijn en wordt opgewekt uit duurzame bronnen. De vuilnisauto heeft een geringe tankinhoud van slechts 12 kg, hiermee wordt een actieradius van 100 km bereikt. De schone vuilnisauto bespaart Stadtwerke Aschaffenburg een CO2-uitstoot van 30 ton per jaar.

Het afvalverwerkingsbedrijf van Aschaffenburg heeft al twee elektrische voertuigen in gebruik voor het legen van papierbakken, een bestaande vuilniswagen wordt volgend jaar omgebouwd naar batterij-elektrisch.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl