• Home Slider01

Engie campagneDe Franse energiegigant Engie streeft naar een dominante positie in de nieuwe waterstofeconomie. Dat blijkt uit de plannen die gisteren in Frankrijk zijn gepresenteerd. Na de verkoop van dochteronderneming Equans, gespecialiseerd in industriële dienstverlening, aan Bouygues, is de bedrijfskas goed gevuld met 7 miljard euro extra. Wereldwijd is het bedrijf inmiddels betrokken bij 70 waterstofprojecten.

Hoewel de Franse energiereus voldoende investeringsgeld in kas heeft, is voor alle projecten, overal op de wereld, subsidie aangevraagd. Sebastien Arbola, hoofd van de waterstofafdeling van Engie meldt dat de 70 projecten verspreid liggen over 50 landen. Frankrijk en Duitsland investeren de komende jaren respectievelijk 7 en 9 miljard in hun Nationale Waterstofstrategieën. Engie denkt aan de ontwikkeling een belangrijke bijdrage te kunnen leveren.

In België neemt Engie deel aan een groot project dat in Gent is gelanceerd om een ​​industrieel complex koolstofarm te maken, door de CO2 af te vangen en met groene stroom om te zetten in methanol. Zoals Waterstof Magazine eerder meldde is de Franse multinational in Zuid-Afrika met een mijnbouwproject bezig. Hier moet een enorme mijntruck gaan rijden op waterstof dat ter plaatse wordt geproduceerd met een elektrolyser van 3,5 MW. Dit moet het begin worden van CO2-vrije mijnbouw wereldwijd.

In Frankrijk investeert Engie vooral in de mobiliteit. Het bedrijf heeft daar al ongeveer 20 laadstations, maar wil de komende jaren doorgroeien naar 50 stuks. Rond 2030 moeten dat er ongeveer 100 zijn, dit aantal staat gelijk aan ongeveer 10 procent marktaandeel. Daarnaast wil Engie de komende jaren investeren in transportleidingen voor waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl