• Home Slider01

Windpark op zeeEnterprize Energy, de in Singapore gevestigde ontwikkelaar van windparken op zee, meldt de komst van een groot windpark bij Ierland. Het bedrijf laat weten een overeenkomst te hebben getekend voor de bouw van een windmolenpark van 10 miljard dollar voor de kust van Ierland om een ​​groene waterstoffabriek van stroom te voorzien. Europa heeft als doel 6 gigawatt geïnstalleerde groene waterstof in 2024 en 40 gigawatt in 2030. Het windmolenpark van 4 gigawatt van Enterprize Energy levert daaraan een forse bijdrage.

"Het windpark zal elektriciteit leveren voor de productie waterstof voor Ierland zelf, maar ook voor de export. De waterstof zal daarvoor worden omgezet in ammoniak", meldt CEO Ian Hatton in een interview. "We zien Europa als een nettoverbruiker van groene waterstof. Ons rekenmodel is gebaseerd op het ontwikkelen van de productie van groene waterstof op locaties waar de natuurlijke hulpbronnen de goedkoopste energie leveren. Ierland is voor ons een belangrijk knooppunt in die strategie."

Enterprize vraagt ​​geen subsidie ​​voor het windpark. De projectfinanciering wordt geregeld door de bank Societe Generale door middel van private equity-investeringen. Het bedrijf heeft overeenkomsten gesloten met olie- en gasontwikkelingsbedrijf Sapura Energy en funderingsleverancier Offshore Design Engineering, die funderingen voor de windmolens in de diepzeegebieden voor de Ierse kust zal leveren.

De initiatiefnemers willen in 2026 de eerste waterstof aan land brengen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl