• Home Slider01

Groningen RWE waterstofRWE heeft een belangrijke stap gezet voor de bouw van een fabriek voor groene waterstof  in de provincie Groningen. Afgelopen week heeft de provincie hiervoor een milieuvergunning verstrekt. Het bedrijf gaat een elektrolyser bouwen in Eemshaven met een vermogen van vijftig megawatt.

Eind 2020 presenteerde energiebedrijf RWE al plannen voor een industriële waterstofketen in de Eemsdelta. Naast de bestaande energiecentrale in Eemshaven wil RWE groene waterstof produceren als grondstof voor nabijgelegen chemische industrie. Een van de eerste klanten is BioMCN, een bedrijf dat op industriële schaal CO2 als grondstof weet om te zetten in chemische bouwstenen en brandstof. De waterstof die hiervoor nodig is wordt in de toekomst groen geproduceerd. De stroom voor de elektrolyser komt uit RWE’s eigen windpark Westereems in Eemshaven met 54 windmolens. Het park kan stroom leveren aan 150-duizend huishoudingen, maar zal nagenoeg de totale opbrengst leveren aan de groene waterstoffabriek.

RWE is de tweede grote partij die een vergunning heeft gekregen voor een grote electrolyser. VoltH2 in Vlissingen en Terneuzen kreeg een paar maanden geleden een vergunning voor de brouw van twee elektrolysers van ieder 25 MW in beide plaatsen.

In het noorden van Nederland heeft GroenLeven een milieuvergunning gekregen voor de bouw van een waterstoffabriek bij Oosterwolde. Samen met netbeheerder Alliander wil het Leeuwarder energiebedrijf een oplossing bieden voor de grote hoeveelheid groene stroom die ter plaatse niet meer aan het stroomnet kan worden geleverd. Binnen het project Sinnewetterstof wordt een elektrolyser geplaatst met een capaciteit van 1,4 MW. Waterstof wordt hier in tubetrailers afgevoerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen