• Home Slider01

Barcelona Bus waterstofTransports Metropolitans de Barcelona (TMB) heeft de eerste waterstofbus ontvangen van de Portugese busbouwer CaetanoBus. De bus is het eerste voertuig op waterstof in Spanje binnen het openbaar vervoer. Tegelijkertijd is energiebedrijf Iberdrola in de regio begonnen met de productie van groene waterstof.

Caetano levert het H2 City Gold LHD- model, dat de eerste tijd een aantal testritten zonder passagiers in de stad gaan maken. Zodra TMB de medewerkers heeft opgeleid en het eerste voertuig de testen goed heeft doorstaan zullen de waterstofbussen in de dienstregeling worden opgenomen. De nieuwe emissievrije waterstofbus, is een standaard bus van 12 meter lang, met een lichtgewicht carrosserie van aluminium met drie deuren. Het waterstofsysteem heeft een Toyota-brandstofcel met een nominaal vermogen van 60 kW en vijf waterstoftanks van het type 4 met een totale capaciteit van 37,5 kg H2-opslag. De Siemens elektromotormotor levert een maximaal vermogen van 180 kW. Het waterstofsysteem wordt aangevuld met de LTO lithium-ion-technologie tractiebatterijen met een totale capaciteit van 44 kWh. Hierin wordt de energie van het brandstofcelsysteem én de remenergie opgeslagen.

Patrícia Vasconcelos, CEO van CaetanoBus, zegt dat het een eer is voor het Portugese bedrijf om deel uit te maken van dit project: “We zijn er trots op dat er ​​Caetano bussen wordt opgenomen in het Strategisch Plan van TMB om te decarboniseren. Onze emissievrije bussen met een brandstofcel van Toyota leveren straks een belangrijke bijdrage aan een schoon Barcelona.”

Het nieuwe waterstoftankstation komt op het industrieterrein Zona Franca, in de nabijheid van de busremise. Ieder voertuig zal hier per dag 20 kilo waterstof komen tanken. Met de start van de waterstoffabriek Zona Franca, die in minder dan een jaar is gebouwd, kan een groene waterstofhub worden gecreëerd in een van de belangrijkste industriële gebieden van Spanje. Naast bussen kunnen ook andere voertuigen van waterstof worden voorzien. Er zal ook waterstof worden geproduceerd voor industriële processen van andere bedrijven op het industrieterrein.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen