• Home Slider01

Dakar Aramco GaussinDe eerste door waterstof aangedreven truck die deelneemt aan de legendarische Dakar Rally is zaterdag van start gegaan vanuit de Saoedi-Arabische stad Jeddah. Het waterstofvoertuig is gebouwd door de Franse auto-startup Gaussin SA en gesponsord door het staatsoliebedrijf Saudi Aramco. De rally gaat dit jaar over een afstand van 6500 kilometer, off-road door de zandduinen en bergen van het Saoedische koninkrijk. De slopende wedstrijd duurt 14 dagen, werd vorig jaar uitgezonden in 190 landen en bereikte volgens de organisatoren ongeveer 1 miljard kijkers.

Het is fabrikant Gaussin vooral te doen om de publiciteit die deelname aan dit event oplevert. Gaussin is opgericht in 2010 en wordt nu al gewaardeerd op meer dan 170 miljoen euro. "We zijn er in dit eerste jaar ook bij om data te verzamelen om voertuigen met brandstofcellen te verbeteren”, laat Christophe Gaussin, de CEO van de startup, weten.

De H2-waterstoftruck heeft twee elektromotoren van 300 kilowatt, die worden aangedreven door een combinatie van waterstofbrandstofcellen en batterijen. De truck kan 80 kilogram waterstof meenemen in verschillende hogedruktanks, kan tot 400 km afleggen onder raceomstandigheden en heeft 20 minuten nodig om op te laden. Voor het tanken onderweg in de woestijn worden mobiele waterstoftankstations ingezet.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen