• Home Slider01

Werkendam boot WaterstofStudenten van de Nederlandse kennis- en onderwijsinstelling STC-Group gaan de komende jaren aan de slag met een schip op waterstof. Nu de oude opleidingsschepen, de Prinses Christina en de Prinses Beatrix aan vervanging toe zijn, wordt direct overgeschakeld op emissievrij. Deze week is het casco van het nieuwe opleidingsschip Ab Initio vanaf de werf in Servië vertrokken, om via de Donau, Rijn, Waal en Merwede naar de werf van Concordia Damen in Werkendam te worden geduwd.

Het casco wordt dit jaar verder afgebouwd bij Concordia Damen en CCM3 in Werkendam. De Ab Initio wordt later dit jaar in gebruik genomen. Het schip wordt de komende decennia ingezet voor vmbo-leerlingen en mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Ook kunnen leerlingen uit Rotterdamse achterstandswijken op de Ab Initio kennis maken met de maritieme sector.

De Ab Initio is het schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Bij de bouw van het schip wordt gebruik gemaakt van recyclebare materialen en het schip krijgt een hybride voortstuwing. Via de elektrische aandrijving wordt het schip geschikt gemaakt voor varen op waterstof met behulp van een brandstofcel.

De STC-Group is een Nederlandse kennis- en onderwijsinstelling op het gebied van scheepvaart, havens, transport, logistiek en havengebonden olie- en chemieactiviteiten. De groep heeft wereldwijd een aantal scholen en opleidingscentra voor de transportsector. De Nederlandse afdeling is gevestigd te Rotterdam, waar tevens het hoofdkwartier van de organisatie staat.

Foto: bij de officiële tewaterlating op de werf in Servië waren afgelopen week Jan Kweekel (links) en Nicole van Spronsen (rechts) namens de STC-Group aanwezig, net als ambassadeur Joost Reintjes en Bert Duijzer van Concordia Damen. (foto STC Group)

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen